2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rice: Irak stabilizálása nem ér véget az amerikai csapatcsökkentéssel

2007. szeptember 13. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Irak stabilizálása hosszú folyamat, amely nem ér véget akkor, amikor visszaszorítják az arab országban dúló erőszakhullámot és mérséklik az amerikai katonai jelenlétet - jelentette ki szerdán Condoleezza Rice.

Az amerikai külügyminiszter az NBC tévécsatornának kifejtette: Irak stabilizálása nem korlátozódik a biztonsági helyzet javítására az arab ország határain belül, kiterjed arra is, hogy amerikai katonák kisebb létszámban hozzáfogjanak más feladatok végrehajtásához. Ezek közé sorolta Irak "területi biztonságának" szavatolását, amelynek során - emelte ki - "tekintettel kell lenni" Irak szomszédaira, különösen Iránra.

Rice figyelmeztetett: Irán az amerikai csapatok kivonása esetén kész betölteni az Irakban keletkező hatalmi űrt. "Éppen ez forog itt kockán" - jegyezte meg.

Egy nappal azelőtt, hogy George Bush elnök csütörtök este országosan közvetítendő televíziós beszédben jelenti be a jövő nyárig előirányzott 30 ezer fős iraki csapatcsökkentést, Rice kifejtette: az eddig elért biztonsági eredmények "befejezésére" van szükség. Meg kell teremteni a körülményeket az iraki kormány és a helyi tisztviselők politikai megegyezéséhez, ami után Irak a szövetségeseivel az oldalán szembeszállhat a terrorizmussal és elháríthat egy iráni agressziót.

"A Közel-Kelet átalakulásának kezdeténél tartunk" - mondta, idézve George Bush elnök szavait arról, hogy az Egyesült Államok biztonságát fenyegető nemzedéki kihívás, amelyet a szélsőségesség jelent, alapvetően a közel-keleti térségből ered.

Az iraki helyzetjelentés e heti washingtoni vitája során a kongresszusi erőviszonyok alapvetően nem változtak: a demokraták nem tudták megnyerni a felsőházban annyi republikánus szenátor támogatását, hogy háborúellenes törvénytervezetüket, egy konkrét kivonási menetrendet kétharmados többséggel akár az elnöki vétó ellenében elfogadtassanak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS