2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kibocsátáscsökkentést vállaló nyilatkozatot írt alá Kína, Oroszország, az USA, Ausztrália és Japán

2007. szeptember 10. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

Konkrét kötelezettségeket nem tartalmazó, az üvegházhatás csökkentéséhez szükséges, hosszú távú célkitűzéseket megfogalmazó nyilatkozatot fogadtak el szombaton Sydney-ben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletének résztvevői.

A klímaváltozásokról, energiabiztonságról és tiszta fejlődésről című nyilatkozat tartalmáról a házigazda John Howard ausztrál kormányfő tájékoztatta a nyilvánosságot.

A dokumentum szerint minden országnak - fejlettnek és fejlődőnek - lehetőségeihez és a körülményekhez mérten hozzá kell járulnia az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A célkitűzésként fogalmazza meg azt az igényt, hogy az APEC-országoknak 2030-ra legalább 25 százalékkal csökkenteniük kell az "energiaintenzitást", a gazdasági növekedés meghatározott egységéhez szükséges energiamennyiséget.

A dokumentum felszólítja a tagországokat, hogy az APEC-térségben 2020-ig legalább húszmillió hektárnyira növeljék az erdőkkel borított területeket, amelyek elnyelik a globális felmelegedést okozó üvegházhatást erősítő gázokat. A résztvevők ígéretet tettek arra, hogy regionális hálózatot hoznak létre az erdőgazdálkodás, a környezetbarát üzemanyag-technológiák és a megújuló energiaforrások kutatása végett. Emellett a nyilatkozat aláírói egyetértenek azzal, hogy a klímaváltozással kapcsolatos tárgyalásokat az ENSZ égisze alatt kell lefolytatni.

A konszenzussal elfogadott "sydney-i nyilatkozat" megvetheti a 2012-ben lejáró kiotói egyezményt felváltó új szerződés alapjait.

Az APEC-tagországok - közöttük a legnagyobb "környezetszennyezők", az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán - összesen a világ energiafelhasználásának hatvan százalékát mondhatják magukénak, és többé-kevésbé ugyanilyen arányban veszik ki részüket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában. (MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS