2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Autonomisták" által gyártott vajdasági útlevelet mutatott be egy szerb lap

2007. szeptember 07. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

Egy állítólag titkos nyomdában szeparatisták által gyártott vajdasági útlevelet mutatott be pénteki számában a Glas javnosti című belgrádi lap.

A tudósítás szerint az okmányt közelebbről meg nem határozott, "autonomistának" nevezett személyek készítik, akik kihasználva, hogy Szerbia most minden erejével Koszovó megtartásáért küzd, le akarják rakni egy a területén létrejövő újabb független állam alapjait. A nagy példányszámú, népszerű lap az útlevelet több mint világos jelzésnek tekinti arra, hogy az autonomisták magja szeretné minél gyorsabban megvalósítani célját.

Az írás nem nevez meg egyetlen forrást sem, csupán a vajdasági autonomisták közé tartozó informátorra hivatkozik. Annak megmagyarázásával is adós marad, hogy ha az autonomisták (akiket a cikk egyben szecesszionistáknak is nevez, bár a kettő nem fér meg együtt) titokban, fondorlatosan szervezkednek, akkor miért kell céljaikat leleplező, egyébként haszontalan okmányokat gyártaniuk.

A bemutatott útlevél három nyelvű, szerbül, magyarul és angolul íródott. Az újság nemcsak a vajdasági címert tartalmazó címlapjának, hanem adatoldalának a képét is közli, amelyről kifestették állítólagos tulajdonosának a nevét és állampolgárságát. A lapon még hologramos biztonsági címke is van, viszont nem hagytak helyet rajta fényképnek, ami nélkül nehezen képzelhető el kicsit is hivatalos okmány.

Újvidék és Belgrád között már régen komoly ellentét feszül azért, mert a vajdasági politikai vezetők szerint a központi kormány aránytalanul sok anyagi eszközt von el a Szerbia legfejlettebb részének számító tartománytól, s csak igen keveset ad belőle vissza. Legutóbb csütörtök este, az egyik legnézettebb tévéállomás műsorában vívott személyeskedő durvaságokkal teli szócsatát Bojan Kostres, a vajdasági parlament elnöke és Velimir Ilic infrastruktúráért felelős miniszter.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS