2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szakértők szerint a Pentagon kozmetikázza az iraki fejleményeket

2007. szeptember 06. 19:04, utolsó frissítés: 2007. szeptember 07. 14:21

Független washingtoni szakértők úgy ítélik meg, hogy a Pentagon hamis képet fest az iraki biztonsági helyzetről, egyes adatokat felnagyítanak, másokat kisebbítenek, hogy javulásról lehessen beszámolni.


Az amerikai védelmi minisztérium állítását - miszerint George Bush elnök csapaterősítési taktikája nyomán az utóbbi hónapokban visszaesett az erőszak szintje - több kormányon kívüli szakember megkérdőjelezi. A Pentagon statisztikái szerintük nem tükrözik a valóságot, a kedvezőtlen fejleményeket.

A Fehér Háznak alapvető érdeke, hogy az erőszak csökkenéséről lehessen beszámolni, ez bizonyítja ugyanis a háborús stratégia helyességét. Az előzetes információk szerint David Petraeus tábornok, az Irakban harcoló amerikai erők főparancsnoka hétfőre tervezett kongresszusi meghallgatásán a felekezetközi erőszak 75 százalékos csökkenéséről tesz majd jelentést.

A Pentagon adatai szerint a hetente elkövetett merényletek száma a júniusi 1700-ról augusztusig 960-ra csökkent. A felekezetközi erőszak múlt hónapban 17 százalékkal kevesebb polgári áldozatot követelt, mint tavaly decemberben.

Több washingtoni szakértő azonban úgy látja, hogy a védelmi minisztérium úgymond szemezget a jórészt nem hozzáférhető, titkos statisztikákból, így zavaros, ellentmondásos kép keletkezik. Egy névtelenséget kérő hírszerző tiszt elmondta: a hadsereg például úgy számol, hogy ha valakit tarkólövés ér, az felekezetközi erőszak, ha viszont a homlokán megy keresztül a golyó, az egyszerű bűncselekmény.

A Pentagon által nyújtott kép a tiszt szerint nem tükrözi a dél-iraki síita milíciák fokozódó harcát, amely lényegében romba döntötte Bászra városát és két tartományi kormányzó halálát is követelte. A hadsereg nehezen tudja számba venni, ezért nem is követi nyomon a síita-síita vagy a szunnita-szunnita öldökléseket. A védelmi minisztérium kihagyja számításaiból azokat a támadásokat is, amelyeket az al-Kaida harcosai ellenében az amerikaiakkal szövetségre lépett szunnita törzsek hajtanak végre.

Több névtelenséget kérő katonai, felderítési és diplomáciai tisztviselő egybehangzóan állítja: a Fehér Ház a soron következő bagdadi jelentésre támaszkodva arról fog beszámolni, hogy Irak jó úton halad a politikai megbékélés felé. Amiből az a következtetés adódik, hogy az Irakban állomásozó 162 ezer fős hadsereg eredményesen tevékenykedik, és a további sikerekhez meghosszabbított jelenlét szükséges. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS