2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A palesztinok javára módosítják a ciszjordániai kerítést

2007. szeptember 04. 13:23, utolsó frissítés: 13:23

Az izraeli felsőbb bíróság kedden a palesztinok javára módosította a ciszjordániai biztonsági kerítés nyomvonalának egy részét.


Az izraeli kormány számára zavarba ejtő döntés értelmében kötelezik a hadsereget, hogy adjon vissza Bilin falunak egy 230 hektáros területet, amelyen eredetileg keresztülhaladt a kerítés, elvágva az ott lakókat földjeiktől és veteményeskertjeiktől. A területet korábban a hadsereg elkobozta, s több ezer olajfát kivágtak a kerítés építése miatt. Most azonban több szakaszát le kell bontani.

A falu lakosai izraeli és külföldi támogatóikkal együtt két és fél éve minden pénteken tüntettek a kerítés ellen, rendszeresen összecsaptak az izraeli rendőrökkel, s közben a település polgármestere, Ahmed Isza Abdalláh Jaszín pert indított az építkezés ellen.

Az izraeli kormány érvelése szerint a kerítést azért ezen az útvonalon jelölték ki, hogy megvédjék a közeli Modiin Illit zsidó település lakóit. A legfelsőbb bíróság háromtagú bizottsága azonban egyhangúlag úgy vélekedett: nem meggyőzőek azok a biztonsági-katonai okok, amelyeket a kabinet felhozott a kerítés jelenlegi útvonalának fenntartására. Dorit Bejnis főbíró döntésében egyben utasította a kormányt, hogy "belátható időn belül" jelöljön ki új útvonalat a kerítésnek.

Jaszín győzelemként üdvözölte a bíróság döntését, és közölte: folytatják akcióikat a kerítés teljes felszámolásáig. Abdalláh Abu Rahma, a bilini tiltakozások egyik vezetője "csodálatosnak" nevezte a döntést, és követelte azonnali végrehajtását. A védelmi minisztérium közleményében tudatta: tanulmányozni fogják a döntést és tiszteletben tartják.

Izrael 2002-ben kezdte el építeni a 680 kilométer hosszú kerítést Ciszjordánia mentén, arra hivatkozva, hogy ezzel kívánják megakadályozni palesztin öngyilkos merénylők izraeli területen tervezett akcióit. A kerítés azonban behatol ciszjordániai területekre, s emiatt a palesztinok úgy érzik, Izrael a biztonsági okokkal csak álcázni próbálja területszerzését.

2004. július 9-én a hágai Nemzetközi Bíróság törvénytelennek ítélte a kerítést, és a lebontását követelte. Ugyanilyen értelmű határozatot hozott ezt követően az ENSZ-közgyűlés is, Izrael azonban nem vette figyelembe e követeléseket. (MTI/AP/AFP/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS