2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush szerint nem kizárt a csapatcsökkentés

2007. szeptember 04. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

George Bush váratlan látogatást tett hétfőn Irakban, ahol közölte: elképzelhető az amerikai csapatok létszámának csökkentése.

Bush 44 Celsius fokos hőségben lépett ki az elnöki repülőgépből, majd "hadi tanácsot" tartott védelmi kabinetjének tagjaival az iraki fővárostól, Bagdadtól nyugatra elterülő al-Anbár tartományban, az Al-Aszad légitámaszponton.

Az elnököt elkísérte Irakba Condoleezza Rice külügyminiszter, Steven Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadó és Robert Gates védelmi miniszter, utóbbi külön repülőgéppel érkezett az arab országba.

Bush azt mondta: David Petraeus tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka és Ryan Crocker bagdadi nagykövet úgy tájékoztatta, hogy a jelenlegi biztonsági szintet a mostaninál kisebb számú erővel is fenn lehet tartani, amennyiben a sikerek folytatódnak.

"Amerika nem hagyja magára barátait, Amerika nem fogja cserben hagyni Irak népét" - fogalmazott az elnök, aki nagyjából egy héttel azelőtt vállalkozott a mindössze 11 órás, szigorú titokban tartott repülőútra, hogy a washingtoni kongresszusban meghallgatásokat tartanak az Irakban elért haladásról, ami befolyásolhatja Washington Irak-politikáját. David Petraeus tábornok és Ryan Crocker nagykövet jövő héten nyújt értékelést az iraki helyzetről, a Fehér Háznak pedig szeptember 15-ig kell az amerikai törvényhozók elé terjesztenie jelentését.

Bush az ausztráliai Sydneybe, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés kedden kezdődő csúcstalálkozójára indulva ejtette útjába Irakot. Bagdadot elkerülve repült al-Anbár tartományba, amely egykor a szunnita felkelés központja volt, ma viszont már az amerikai biztonsági erőfeszítések sikerének bizonyítéka.

A váratlan látogatás céljáról Geoff Morrel, a Pentagon szóvivője azt mondta: "ez az utolsó nagy találkozó az elnök katonai tanácsadói és az iraki vezetők között, mielőtt az elnök döntene arról, hogyan tovább".

Bush amerikai katonákkal is találkozott, akiknek köszönetet mondott az általuk hozott áldozatért. A tengerészgyalogosok kitörő lelkesedéssel fogadták az elnököt. Az elnök kifejtette: a katonai sikerek vezetnek Irakban a politikai megbékéléshez és gazdasági stabilizációhoz.

Leszögezte: az iraki csapatok létszámáról nem a feszült washingtoni politikai légkör vagy a közvélemény-kutatások alapján fog dönteni, hanem azt a helyzetjelentés fogja figyelembe venni, amelyet napokon belül megkap.

Elemzők szerint Bagdad elkerülésével a Fehér Ház jelképesen tudatta az iraki kormánnyal: elégedetlen az iraki fővárosban tapasztalható politikai bénultsággal. Washingtonnak meggyőződése, hogy a fejlődés helyi szintről indulhat ki. A helyszínválasztással Bush a háború ellenzőinek is üzent: meg akarta mutatni, hogy a sokat bírált síita kormányfő képes kezet nyújtani a tartományban többségben levő szunnitáknak, akik Szaddám Huszein uralma alatt irányították az országot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS