2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetpolitikai törvény benyújtását tervezi a magyar országgyűlés elnöke

2007. szeptember 01. 11:32, utolsó frissítés: 13:40

Határon túli magyar-magyar kapcsolatokat erősítő Nemzetpolitikai törvény benyújtását tervezi Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) szeptemberi plenáris ülése után, az ott elfogadott koncepció alapján.

Szilit a KMKF tavalyi plenáris ülésén kérték fel egy olyan stratégiai vitaanyag kidolgozására, amely áttekinti az európai integrációban rejlő magyar-magyar kapcsolatok további erősítésének lehetőségeit.

A tervezetből kiderül, hogy a nemzetpolitika stratégiai távlatait és irányait lefektető törvényi szintű jogszabály a kárpát-medencei magyarság politikai közössége által kidolgozott követendő tájékozódási és célrendszert állítana fel a Magyar Köztársaság számára.

A dokumentum több konkrét intézkedést is javasol. Ilyen többek között, hogy olyan politikai egyeztetés mellett hozzanak létre véleménynyilvánító fórumokat, melyek a civil szféra, az egyházak és a fejlesztési együttműködésbe bevont régiók is részt vehetnek.

A tervezet szerint fontos lenne a magyar közösségek brüsszeli lobbi irodájának létrehozása, és minden fontosabb magyar külképviselet egy beosztott diplomatájának munkaköri leírásában a nemzetpolitikai érdekérvényesítéssel kapcsolatos feladatok megjelenítése.

Indokolt megvizsgálni egy a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) korábbi funkcióinál szélesebb skálán működő, köztestületi jogi státusszal rendelkező átfogó, állandó képviseleti és kulturális világszervezet létrehozását, amelyet főleg a "nyugati" és egyéb, világszórványban élők szorgalmaznak - olvasható a javaslatban.

A dokumentumot a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉ) vagy más, a magyar nemzetrészek legitimitását biztosító fórum fogadhatná el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS