2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új lendületet nyerhet a török EU-csatlakozási folyamat Gül megválasztásával

2007. augusztus 28. 18:51, utolsó frissítés: 18:51

Az Európai Bizottság elnöke szerint a török elnökválasztás megtörténtével új, kedvező lendületet nyerhet az ország EU-csatlakozási folyamata.

José Manuel Barroso kedden közleményben fejezte ki jókívánságait a török elnökké megválasztott Abdullah Gülnek. Azon reményének adott hangot, hogy miután az elmúlt hónapokban a török politikai élet a törvényhozási és az elnökválasztásra összpontosított, most "új, azonnali és pozitív lendületet" lehet adni a török EU-csatlakozási folymatnak, számos kulcsterületen előre lehet lépni.

Abdullah Gülnek - az eddigi török külügyminiszternek - nagy szerepe volt abban, hogy Ankara megkezdhette csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval, iszlamista múltja azonban megosztotta a török társadalmat. Egyesek hisznek abban, hogy a politikus mára a parlamenti demokrácia hívévé vált, mások viszont kétségbe vonják ezt.

A török parlament kedden, a várakozásoknak megfelelően választotta meg az ország elnökévé Abdullah Gül külügyminisztert. A múlt heti két eredménytelen forduló után a keddi harmadikban 339-en voksoltak Gülre az 550 fős parlamentben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS