2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

31 ember halt meg Kínában felhőszakadások következtében

2007. augusztus 28. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

Legalább harmincegy ember vesztette életét, kilenc pedig eltűnt a Kína középső és déli részeit sújtó özönvízszerű esőzések következtében.


Az Új Kína hírügynökség keddi jelentése szerint 17 ember halt meg, 3 pedig eltűnt Szecsuán (Sichuan) tartományban az utóbbi napok földcsuszamlásokat előidéző felhőszakadásaiban. A szomszédos Jünnan (Yunnan) tartományban 14 ember életét oltották ki az áradásokat és földcsuszamlásokat okozó esőzések, s hat embernek veszett nyoma.

A Kínát sújtó természeti csapások idén augusztus 21-ig 1098 életet követeltek, 192 ember pedig nyomtalanul eltűnt. A katasztrófák - elsősorban tájfunok, esőzések, áradások -, illetve a szárazság, 139 millió embert érintettek. Az anyagi károk nagysága 10 milliárd dollárra tehető.

A nyári monszunesők időszaka rendszeresen nagy áradásokkal és súlyos veszteségekkel jár együtt Kínában. Súlyosbítja ezt az évről évre visszatérő természeti csapást az a körülmény, hogy az erdők túlnyomó részének kiirtása és a vele járó talajerózió miatt minimális a talaj vízmegtartó képessége. Így a csapadékvíz - sárlavinákkal és kőgörgetegekkel - egyszerre zúdul rá a hegyoldalakról a lakott és megművelt területekre.

Az év további részeit ugyanakkor vészes szárazság jellemzi. A monszunesők mintegy másfél hónapos időszakában lezúduló csapadékvíz eltűnik mélyen a föld alatt. A többi hónap rendkívül szegény csapadékban, s viszonylag kevés a jól kiépített víztározó a monszunidőszakban érkező hatalmas víztömeg megőrzésére. (MTI/AP/EFE)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS