2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ijesztő rekord: 34%-kal nőtt az ópiumtermelés Afganisztánban

2007. augusztus 28. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Ijesztő rekord született: egy év alatt 34 százalékkal nőtt az Afganisztánban előállított ópium mennyisége - állapította meg az ENSZ illetékes szerve hétfőn ismertetett éves jelentésében.

Az ópiumtermelés messzemenően összekapcsolódik a rossz biztonsági körülményekkel. Az ország déli részében összpontosul a máktermesztés 80 százaléka, a déli tartományokon belüli is leginkább ott, ahol erős a tálib felkelők jelenléte - áll az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) jelentésében.


Afganisztán ördögi körbe került:

a kábítószerből származó pénz egyaránt táplálja a felkelést és a korrupciót, a korrupció pedig hozzájárul ahhoz, hogy a kormány az ország kiterjedt területei felett nem képes megszilárdítani ellenőrzését, ami még több ópium előállítását teszi lehetővé.

Az országban nagyobb területen termesztenek kábítószernövényt, mint Kolumbiában, Bolíviában és Peruban együttesen - mutatott rá az UNODC. A máktermesztésbe bevont földterület nagysága 17 százalékkal, 193 ezer hektárra nőtt, az idei máktermést 8200 tonnára becsülik.

Az ázsiai országban állítják elő a világon termelt ópium 93 százalékát, ez egy százalékkal magasabb részarányt jelent a tavalyinál. "A XIX. századi Kína óta egyetlen ország sem állított elő ilyen halálos mennyiségben kábítószert" - írta egy közleményében az UNODC. Akárcsak 2006-ban, 2007-ben is a 2,5 millió lakosú Hilmend tartomány a világ legnagyobb ópiumforrása,


egyedül innen több kábítószer származik,

mint amennyi kokacserje a húszszor népesebb Kolumbiából vagy kannabisz Marokkóból. Antonio Maria Costa, az UNODC vezetője mindamellett úgy értékelte a helyzetet, hogy "komor, de még nem reménytelen", és úgy vélekedett, hogy az északi országrész kedvező tapasztalatai alapján elérhető célnak látszik 2008-ban a 34 afganisztáni tartomány felét megtisztítani az ópiumtermeléstől.

Történelmi hiba volna hagyni Afganisztáni összeomlani a felkelés és a drogkereskedelem következményei alatt - figyelmeztetett Costa. Az illetékes szerint a kulcsot a tálib felkelés elleni fellépés jelenti. Ebben a nemzetközi biztonságelősegítő erő (ISAF) irányítását ellátó NATO segítségét kérte, az afgán kormánytól határozottabb fellépést a korrupció ellen, az afgán ópium, illetve heroin piacát képező országoktól pedig a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem fokozását.

2001, az iszlám fundamentalista tálib rezsim megdöntése óta az ópiumtermelés eddig minden évben csak növekedett, annak ellenére, hogy dollár-százmilliókat fordítottak a felszámolására. (MTI/AFP/dpa/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS