2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jézus-karikatúráért egy hónapra betiltottak egy lapot Malajziában

2007. augusztus 24. 18:04, utolsó frissítés: 18:04

A vallási toleranciát hirdető, iszlámbarát malajziai kormány egy hónapra betiltott pénteken egy tamil nyelvű napilapot, mert olyan karikatúrát közölt, amely Jézus Krisztust cigarettával és dobozos sörrel ábrázolja - jelentette a Bernama állami hírügynökség a belügyminisztérium közleményét idézve.

Abdullah Ahmad Badawi malajziai miniszterelnök személyesen ítélte el a Jézus-gúnyrajz közlését, hozzátéve, hogy az ilyen cselekmény elfogadhatatlan egy vallásilag sokszínű országban. A hívő muzulmán kormányfő hasonlóképpen betiltott tavaly két olyan lapot, amely Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat közölt.

A Makkal Osai tamil nyelvű lap keddi számának címlapjára tette ki a Jézus-rajzot, azzal a képaláírással, hogy A bűnbánó ember jutalma a mennyország. A lap főszerkesztője később bocsánatot kért a rajz közléséért, amelyet állítása szerint a nap mottójának választott mondat illusztrálására töltöttek le az internetről. Egy helyi politikus azonban rögtön feljelentést tett, arra hivatkozva, hogy a lap "veszélyezteti a társadalom harmóniáját".

Malajzia 26 millió lakosának kevéssel több mint 50 százaléka muzulmán, szinte kivétel nélkül maláj nemzetiségűek, minthogy a malájokat automatikusan muzulmánnak tekintik az országban. A nem muszlim kisebbséget főleg buddhisták, hinduk és keresztények alkotják. A délkelet-ázsiai országban az 1969-es, vallási indíttatású zavargások óta - amelyekben több százan meghaltak - sikerült békés viszonyt kialakítani a különböző vallási közösségek között. A többnemzetiségű kormányzó koalíció szigorú ellenőrzést gyakorol a vallási kérdésekről szóló, kényes viták fölött.

A héten keresztény és muzulmán szervezetek közösen javasolták a fellépést a tamil lap ellen. Jézus Krisztust az iszlám is szentnek tekinti. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS