2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiutasítanak Szudánból két magas rangú nyugati diplomatát

2007. augusztus 24. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

Szudán bejelentette csütörtökön, hogy kiutasítja Kanada vezető diplomatáját és az Európai Bizottság küldöttét, mert "beavatkoztak belügyeibe". A kartúmi külügyminisztérium - a diplomáciai szokásoknak megfelelően - nem nevezte meg a két diplomatát, de tény, hogy Kanada diplomáciai képviseletét Alan Bones vezeti (vezette) ügyvivői rangban, az EU kartúmi missziójának élén pedig Degerfelt Kent áll (állt).

Nem ismeretes, mit takar a belügyekbe való beavatkozás kifejezés a két diplomata esetében, de az tény, hogy sok nyugati állam élesen bírálta, bírálja a szudáni kormányt a dárfúri konfliktusban játszott szerepéért.

Nyugati segélyszervezetek adatai szerint több mint 200 ezer ember vesztette életét a Szudán nyugati részén elterülő Dárfúr tartományban, és több mint 2,5 millió ember kényszerült elmenekülni otthonából, amióta a térség fekete-afrikai népességének egyes csoportjai - hátrányos megkülönböztetésre panaszkodva - fegyvert fogtak 2003-ban az arabok által uralt központi kormány ellen.

Nyugati kormányok és nemzetközi szervezetek azzal vádolják Kartúmot, hogy rászabadította a térségre az arab nomádokból álló dzsandzsavíd milíciákat, amelyek rémtetteket követtek, követnek el a helyi polgári lakosság ellen. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS