2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sólyom Lászlótól kér közbenjárást a VMSZ kettősállampolgárság-ügyben

2007. augusztus 24. 10:24, utolsó frissítés: 10:24

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) határozott lépésre szánta el magát: arra fogja kérni Sólyom László magyar köztársasági elnököt, hogy minden alkotmányos lehetőségét kihasználva kezdeményezzen olyan törvénymódosításokat, más intézkedéseket, amelyek végeredményeképpen az Országgyűlés megalkotja a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló törvényt - jelentette be csütörtökön Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A kérést szeptember 13-án Szabadkán adják át a magyar államfőnek, aki a VMSZ meghívására egynapos, magánjellegű látogatást tesz a Vajdaságban, s egyebek mellett találkozik a délvidéki magyar pártok vezetőivel, a magyar kisebbségi önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács irányítóival.

Pásztor István Újvidéken Navracsics Tiborral, a Fidesz-MPSZ parlamenti frakcióvezetőjével folytatott megbeszélést, s a találkozón alaposan körbejárták azt a kérdést, hogy milyen problémákkal szembesülnek a határon túli magyarok - a kettős állampolgárság hiányában - azután, hogy 2008. január 1-jén Magyarország is belép a schengeni zónába.

A VMSZ elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a magyar kormányzat, jelesül a Külügyminisztérium képviselőivel több ízben is tárgyaltak erről, de a megbeszélések nem voltak konkrétak, csupán általános ígéretek hangzottak el a tekintetben, hogy Budapest mindent megtesz a gond orvoslása érdekében. Ha a kettős állampolgárság, illetve igen jelentős könnyítő intézkedések hiányában létrejön a "schengeni fal", az katasztrófa lesz az EU-n kívül rekedt, délvidéki és kárpátaljai magyaroknak.

Ezért Pásztor szerint szükséges, hogy a hátralévő nagyon rövid időben Budapest végre konkrét intézkedéseket dolgozzon ki. Lehetőségként vetette fel, - amennyiben nem jön létre a kettős állampolgárság -, hogy találjanak megoldást az ingyenes schengeni vízum biztosítására, vagy térítsék vissza a vajdasági magyarok többsége számára kifizethetetlenül magas, 35 eurós vízumdíjat; hasonlóan ahhoz, ahogy annak idején Németország tette a keletnémetek esetében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS