2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oroszországé az Északi-sark a geológiai kutatások alapján

2007. augusztus 23. 16:45, utolsó frissítés: 16:45

Oroszország csütörtökön megerősítette területi igényét az Északi-sark jégpáncélja alatti kontinentális talapzatra, a tengerfenékből vett minták első vizsgálati eredményére hivatkozva.


Két orosz mélytengeri mini-tengeralattjáró augusztus 2-án hozta fel a mintát a Jeges-tenger fenekéről, ennek alapján úgy tűnik, hogy a térségben a víz alatt húzódó Lomonoszov-hátság szerkezetileg a szibériai kontinentális tábla folytatódásának tekinthető, és semmiképp sem különül el az orosz fennsíktól. A geológiai szerkezetek azonosításának laboratóriumi munkálatai egy év múlva fejeződhetnek be.

Az északi sarki jégpáncél alatt augusztus 2-án végrehajtott Arktika 2007 elnevezésű expedícióval Oroszországnak bevallott politikai célja is volt: emlékeztetni akarta a világot arra, hogy igényt tart a kőolajban és földgázban valószínűleg gazdag tengeri térség ellenőrzésére. Vlagyimir Putyin elnök már egy májusi beszédében hangsúlyozta, hogy országa mindent megtesz az Északi-sark vidékéhez fűződő stratégiai, gazdasági és katonai érdekeinek védelmében.

Moszkva a kontinentális talapzat geológiai szerkezete alapján, az ENSZ tengerjogi egyezményére hivatkozva akarja magának követelni a térséget. A világszervezet egyszer már elutasította ezt az érvelést, de az orosz vezetés 2009-ben ismét benyújtja igényét, s ha azt jogosnak ismerik el, Oroszország több mint egymillió négyzetkilométernyi területet szerezne meg - az északi-sarki kontinentális talapzat területének csaknem felét.

A térség ásványi és természeti kincseinek kiaknázására még négy ország: az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia és Dánia formál jogot. (MTI/ITAR-TASZSZ/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS