2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Energia-szükséghelyzet előtt Japán

2007. augusztus 22. 09:22, utolsó frissítés: 09:22

Japánban szerdán 17 év után először a Tokyo Electric Power (Tepco) villamosipari társaság aktiválta szükségtervét az esetleges áramhiányra való tekintettel. Hiány a szigetország legnagyobb atomerőművének leállítása és a kánikula beköszönte miatti következhet be.

A szükségterv értelmében a Tepco-nak, a világ legnagyobb villamosenergetikai magántársaságának törvényi felhatalmazása van arra, hogy korlátozza az ipari fogyasztók felhasználását hiány esetén, azoknak adott esetben tarifakedvezményt nyújtva. Ezzel a lehetőséggel eddig a Tepco legutóbb 1990-ben élt.

A Tepco várhatóan még szerdán újra üzembe helyez egy 900 MW-os, korábban a termelésből kivont vízierőművet.

A társaság júliusban kényszerült leállítani a Kashiwazaki-Kariwa atomerőművet, a világ legnagyobb atomerőművét, miután az földrengés következtében megsérült és kis mennyiségben sugárzó anyag is kikerült. A Tepconak ugyanakkor rekord áramigényt kell kielégíteni az idén, tekintettel a szokatlan, egyes térségekben 40 fok feletti hőség miatt. A lakossági és a vállalati áramfogyasztás is alaposan növekedett a klímaberendezések állandó működtetése miatt. (MTI/APA/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS