2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét elhalasztották a háborús bűnökkel vádolt volt libériai államfő perét

2007. augusztus 20. 17:01, utolsó frissítés: 17:01

2008 januárig elhalasztották a bírák Charles Taylor volt libériai elnök hágai perét. Az afrikai ország volt államfőjét háborús bűnök elkövetése címén fogták perbe Hágában. Azzal vádolják, hogy felelős a Libériával szomszédos Sierra Leonéban elkövetett atrocitásokért a lázadó Egyesült Forradalmi Front (RUF) támogatása és felfegyverzése miatt. A lázadók gyémántokkal és az ország egyéb ritka természeti kincseivel fizettek Taylornak. Az 1991 és 2001 közötti polgárháborúban közel 200 ezer civil esett a vérengzések áldozatául.

A törzsi hadúrból 1997-ben lett libériai elnök védelmére kirendelt ügyvédek, akik a múlt hónapban vették át Taylor ügyét, azért kérték a halasztást, hogy át tudják tanulmányozni az ügyészek által összegyűjtött 40 ezer oldalnyi anyagot, valamint azokat a dokumentumokat, amelyeket Taylor libériai archívumában találtak. Az ügyvédcsapat vezetője, Courtney Griffiths arra hívta fel a figyelmet, hogy egy érzelmi alapú, sommás eljárás "puszta formalitássá" tenné Taylor perét.

Julia Sebutinde
bírónő ésszerűnek nevezte az ügyvédek kérést, "tekintettel az ügy összetettségére", így a tárgyalás 2008. január 7-én folytatódik.

Az 59 éves Taylor az első afrikai volt államfő, aki nemzetközi törvényszék elé áll. Júniusban Taylor bojkottálta a per megnyitását, bejelentette, hogy felmond ügyvédjének és több pénzt követelt védelmének biztosítására. Azóta a tárgyalást többször elnapolták. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS