2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Félezer áldozata van a jazidi szekta elleni merényleteknek

2007. augusztus 17. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

Drámaian emelkedett csütörtöki médiabeszámolók szerint a két napja, az észak-iraki Moszul térségében fekvő falvakban a jazidi vallási kisebbség tagjai ellen elkövetett öngyilkos merényletsorozat halálos áldozatainak a száma: a legfrissebb adatok szerint mintegy 500-an veszthették életüket. A sebesültek száma több százra tehető.


Az öngyilkos merénylők a legfrissebb hírek szerint nem üzemanyag-szállító tartályautókkal, hanem robbanóanyaggal megrakott szemeteskocsikkal hajtották végre a terrorcselekményeket két északnyugat-iraki faluban. Az egyik falu polgármestere szerint a pusztító erejű robbanás egy négyzetkilométernyi területen mindent úgy letarolt, mintha ott földrengés pusztított volna.

Major Rodger Lemons őrnagynak, a térségbeli amerikai dandár műveleti tisztjének a tájékoztatása szerint két-két szemétszállító autót vezettek a jazidi hívők lakta Kahtanija és al-Dzsazira falukba. Az utóbbi településen csak egy jármű robbant, mivel iraki biztonságiak még a falu határa előtt lelőtték az egyik kukásautó vezetőjét.

A mentést végzők már nem fűznek sok reményt ahhoz, hogy még túlélőket találhatnak. Több száz, nagyrészt vályogból épült ház dőlt össze, a romok egész családokat temettek maguk alá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS