2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vajdaságba menekült szerb fiatalok terrorizálják a péterrévei magyarokat

2007. augusztus 13. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

A Vajdaságban, a Tisza melletti Péterrévén (Backo Petrovo Selo) élő magyar fiatalok fél éve tartó zaklatásáról számolt be a Vajdaság Ma délvidéki hírportál.

Egy szerb fiatalokból álló csoport, amelyben a délszláv térség háborúi alatt Péterrévére menekültek gyermekei a hangadók, már állítólag több mint 20 magyar fiatalt vert vagy alázott meg. Volt, akit arra kényszerítettek, hogy a szerb himnuszt, vagy valamilyen szerb dalt énekeljen hangosan. Ha a magyar gyerekek nem tudták a szöveget, vagy nem vállalták a szerb nyelven történő éneklést, felpofozták őket és néhány nap haladékot kaptak, hogy megtanulják a szerb dalok szövegét.

A csoport rendre magyar fiatalokat szemelt ki. Szórakozóhelyekre rontott be, ahol verekedést provokált. Volt, akinek a lábába vágtak kést, másnak a nyakához helyeztek vágóeszközt. Több esetben üldözőbe vették a szórakozóhelyről hazainduló magyar gyerekeket, s volt rá példa, hogy a gyerekeket védelmező szülő is verést kapott. A szülők, miután nem kaptak segítséget a rendőrségtől, az igazságszolgáltatási szervektől és a helyi magyar szervezetektől, a sajtón keresztül a nyilvánossághoz fordultak.

A Vajdaság Ma szerint a péterrévei események szenvedő hangsúlyozzák: nincs szó a helyi tősgyökeres magyarok és szerbek közötti jó viszony megromlásáról. A gondokat egy 5-6 tagú, zömében menekült, büntetett előéletű gyerekekből álló bűnbanda okozza. (vajdasagma.info/MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS