2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Áradás Németországban, egy ember meghalt Svájcban a viharos esőzés miatt

2007. augusztus 10. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

Áradások sújtják Németország délnyugati és Svájc északi, északnyugati részét a tartós esőzések miatt. Országutak, veteményeskertek, kempingek, pincék kerültek víz alá csütörtökön a németországi Baden-Württemberg tartomány legdélibb részén fekvő Lörrach és Konstanz között. Két kempinget ki kellett üríteni a Freiburghoz közeli Waldshut járásban, s a biztonság kedvéért lezárták a megáradt Rajna folyó hídját a svájci határon fekvő Rheinfeldennél. Korlátozták, illetve átmenetileg le is állították a hajók közlekedését a Rajnán Rheinfelden és a svájci Bázel térségében. Péntek-szombatra eléri az árhullám Karlsruhét és Mannheimet.


A Boden-tó partján fekvő Friedrichshafenben egy mélygarázs megtelt egy megáradt kisebb vízfolyás vizével. Egy időre víz alá került a Rajna-völgyi A5-ös autópálya egyik oldala Efringen-Kirchennél, ezért részlegesen lezárták a pályát, s a szárazon maradt oldalra terelték a kétirányú forgalmat.

A meteorológiai jelentések szerint tovább tart az esős idő Baden-Württemberg tartományban. Heves esőzéseket jeleztek előre a következő napokra a Boden-tó, a Rajna felső folyása és a Fekete-erdő déli térségére, aminek nyomán a Rajna vízszintjének további gyors emelkedésével kell számolni. Különösen nagy az árvízveszély Lörrach, Breisgau-Hochschwarzwald és Freiburg járásokban.

Baden-Württembergtől délre, a határ svájci oldalán hasonló a helyzet. Több száz embert ki kellett költöztetni alacsonyabb területen lévő otthonából, miután Bázelben árvízvédelmi riadót rendeltek el. Solothurn kanton egyes részein egyenesen katasztrofális az árvízi helyzet helyi médiajelentések szerint. Olten város egyes részei víz alá kerültek, s egy épület, amelynek alámosta alapjait az ár, beomlott. Az áramszolgáltatás megszűnt egyes városrészekben. Az utóbbi száz évben egyszer sem hullott annyi eső Zürichre 24 óra leforgása alatt, mint most. Bázel környékén több falu víz alá került. Kempingeket és lakóházakat ürítettek ki a térségben.

A szerda óta tartó viharos esőzés miatt egy ember meghalt, egy súlyosan megsérült, az ítéletidő okozta károk meghaladták az 50 millió svájci frankot (30,3 millió euró). Egy 66 éves gazda a berni kantonban megfulladt, amikor beleesett egy emésztőgödörbe, amelynek a fedelét elsodorta az ár. Egy férfit a luzerni kartonban súlyosan megsebesített egy víz sodorta fatörzs csütörtökre virradóra. A biztosítótársaságok csütörtök délutáni első összesítései szerint az özönvízszerű esőzés okozta károk értéke elérheti az 50-60 millió svájci frankot (30,3-36,4 millió euró). (MTI/AFP/dpa/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS