2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Líbia elismerte: elektrosokkal kínozták és fenyegették a bolgár ápolónőket

2007. augusztus 10. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

A legfelsőbb líbiai vezető fia elismerte, hogy megkínozták Líbiában a több száz líbiai gyerek szándékos megfertőzésével vádolt bolgár ápolónőket és palesztin orvost. "Elektrosokkal kínozták és azzal fenyegették őket, hogy családjuknak is baja esik", ha nem tesznek beismerő vallomást - mondta Szeif al-Iszlám Kadhafi, Moammer Kadhafi első számú líbiai vezető fia a katari székhelyű al-Dzsazíra televíziónak adott nyilatkozatában.


Az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos nyolc évet töltött líbiai börtönben, miután vádat emeltek ellenük a HIV-fertőzések szándékos előidézése címén. Két perben is halálra ítélték őket, noha nemzetközi szakértők váltig állították, hogy a siralmas higiéniai viszonyokra vezethető vissza a tragikus fertőzéssorozat. Később életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták át büntetésüket, majd július 24-én - az Európai Unió és Líbia megállapodása jegyében - távozhattak Líbiából.

Az ifjabb Kadhafi azt is elismerte nyilatkozatában, hogy a szóban forgó gyerekek némelyike már a bolgár ápolónők és a palesztin orvos Líbiába érkezése előtt megfertőződött a HIV-vírussal, egy gyerek pedig az után lett fertőzött, hogy a vádlottakat letartóztatták. "Katasztrofális, tragikus hanyagság volt, de szándékosság nem" - mondta. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS