2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Banglades 40%-a víz alatt. Több mint 2000 halottja van a dél-ázsiai áradásoknak

2007. augusztus 09. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

Meghaladta a kétezret az Indiában, Bangladesben, Nepálban és Vietnamban pusztító áradások halálos áldozatainak száma csütörtökön, de már megkezdődött a vízszint apadása az elárasztott területeken.


Indiában a belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint 1521 ember életét követelték az árvizek június óta. Az északkeleti országrészben fekvő Biharban, a szubkontinens egyik legszegényebb szövetségi államában 13,8 millió személyt sújt a természeti csapás, és 1,1 millió hektár mezőgazdasági terület kisebb-nagyobb hányada került víz alá. Az északi Uttar Prades, az északkeleti Asszám és a keleti Orisza szövetségi államban 6,5 millió embert érintenek az áradások. A kormány légihídon szállít élelmiszert a bajba jutottaknak, orvoscsoportokat küldött az érintett térségekbe, s 820 segélytábort állított fel, amelyek csaknem 550 ezer ember befogadására alkalmasak.

Bangladesben, ahol gyors apadásnak indult a medrükből kilépett folyók vízszintje, 346 halottja van az árvizeknek, és több tízezer vírusfertőzött beteget vettek nyilvántartásba. Az India északkeleti részébe beékelődött, koldusszegény dél-ázsiai állam területének csaknem 40 százaléka víz alatt áll.

Nepálban, ahol az ENSZ segélyakciót indított a természeti csapás 330 ezer áldozatának ellátására, legkevesebb 95 személy halt meg az utóbbi két hónap folyamán az áradásokban.

Az idei kiadós monszunesőzések után, amelyekhez foghatóra évtizedek óta nem volt példa, az ENSZ és nem kormányzati szervezetek becslése szerint több millió dollár segélyre lesz szükség a három dél-ázsiai országban földönfutóvá vált 28 millió ember legalapvetőbb ellátásához, akik közül milliók éheznek és nem jutnak tiszta ivóvízhez. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a civil szervezetek járványok kitörésétől is tartanak.

Vietnamban legkevesebb 45 halálos és 15 eltűnt áldozata van az áradásoknak, amelyeket az idei év leghevesebb trópusi vihara idézett elő. A két leginkább érintett tartomány az ország középső részén elterülő Ha Tinh, ahol nyolc gyermek is van a halottak között, és Dak Lac. Több mint 40 ezer lakóházat öntött el az ár, a hajléktalanná váltak száma meghaladja a 100 ezret, akiknek megsegítésére több ezer katonát és rendőrt mozgósítottak. Több mint 77 ezer hektár termőterület került víz alá, a károk nagyságát dollármillókra becsülik. A vonatközlekedés kedd óta szünetel az elöntött pályaszakaszok miatt az országot észak-dél irányban átszelő vasútvonalon. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS