2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Láncfűrészekkel felszerelkezett izraeli rendőrök lakoltatták ki a telepeseket

2007. augusztus 08. 09:38, utolsó frissítés: 2007. augusztus 28. 10:22

Több száz izraeli rendőr lakoltatott ki kedden zsidó telepeseket két törvénytelenül elfoglalt házból a ciszjordániai Hebronban - jelentették a helyszínről szemtanúk és tudósítók.

A rendőrök, akik 3 ezer fős katonai támogatást is kaptak, láncfűrészekkel, drótvágókkal és kalapácsokkal felszerelkezve rohamozták meg a bibliai település régi piacterén lévő két épületet, amelyeket az ingatlanbitorló két telepes család mellett több száz zsidó szélsőséges fiatal is igyekezett védeni velük szemben. A zsidó szélsőségesek köveket hajigáltak az egyenruhások felé, és cementport, vizet, olajat is öntöttek rájuk. A rendőrök áttörték a megerősített ajtókat, és egyenként vezették ki az ellenállókat a két épületből.

Egy rendőrségi szóvivő közlése szerint az akció során 4 katona, 14 rendőr és 12 ellenálló telepes megsebesült. Egy telepest és hat rendőrt kórházba kellett szállítani. Tizenegy telepest rövid időre előállítottak, kettőt pedig őrizetbe vettek.

Az izraeli hadsereg rendészeti szervei fegyelmi eljárást indítottak 12 katona ellen, aki részese volt annak a zendülésnek, amelynek során ideológiai és vallási megfontolásból több katona hétfőn közölte: megtagadja a kiürítési parancsot. A katonák hangsúlyozták: nem arra képezték ki őket, hogy "testvéreiket űzzék el otthonukból". Az illetékes katonai körzet parancsnoka utasítást adott arra, hogy a függelemsértőket távolítsák el alakulatuktól, és többé nem lehetnek harcoló csapatok tagjai.

A keddi izraeli sajtó nagy teret szentelt a hadvezetés aggodalmainak. A parancsnokok attól tartanak, hogy a megszállt területek kiürítését ellenző ortodox rabbik és ultranacionalista képviselők befolyása a fiatal vallásos katonákra egyre növekszik. Több rabbi is kérte a katonákat, hogy tagadják meg a kilakoltatási parancsot.

A hónapokkal ezelőtt beköltözött két család azt állítja: a lakások évtizedeken keresztül zsidó tulajdonban voltak, míg az 1948-as izraeli függetlenségi háború után a jordániai hatóságok zár alá nem vették azokat.

A Ciszjordánia déli részén fekvő Hebron rendre színtere a zsidók és palesztinok közötti ellenségeskedésnek. A városban mintegy félezer zsidó telepes él szigorúan őrzött enklávékban 160 ezer palesztin között. (MTI/AFP/AP/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS