2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak mandarin nyelvjárásban tájékoztatják az utasokat a sanghaji metróban

2007. augusztus 07. 13:42, utolsó frissítés: 15:26

A sanghaji városvezetés szerint csak a hivatalos kínai nyelvet, a mandarint használhatják a sanghaji metró utastájékoztatási rendszerében, ellentétben a tömegközlekedési vállalat terveivel, amelyekben a vándormunkásokra való tekintettel és a gyorsabb kiszolgálás érdekében öt kínai nyelvjárással szerettek volna információkat adni.

A Hszinmin Vanpao (Xinmin Wanbao) sanghaji napilapban kedden megjelent írás szerint a metrótársaság tervei sértették a nyelvhasználati törvényt, amely kimondja, hogy nyilvános helyen a mandarin nyelv használatos. Sanghaj város nyelvi bizottsága már kapcsolatba lépett a metróvállalattal, amelyet kértek, hogy figyeljen jobban a hivatalos nyelv használatára - olvasható az írásban.

A kínai vezetés évtizedek óta a pekingi dialektusra épülő mandarin nyelvjárást tekinti hivatalosnak az oktatásban, rádiózásban és televíziózásban, valamint a hivatalos ügyek intézésénél annak érdekében, hogy a világ legnépesebb országának egymástól teljesen eltérő nyelvjárást beszélő lakói megértsék egymást.

A kínai kormány a faji egység megteremtése érdekében szigorú intézkedéseket tett a nyelvjárások nyilvános helyen való használatával kapcsolatban. 2004-ben betiltotta a Tom és Jerry népszerű rajzfilmsorozat sanghaji dialektusban szinkronizált változatát. Egy kormányzati felmérés szerint azonban a vidéki területek alacsony oktatási színvonala miatt az ország népességének a fele tud csak mandarinul. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS