2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem akarnak illegális telepeseket kipakolni, lázadnak az izraeli katonák

2007. augusztus 07. 10:12, utolsó frissítés: 10:12

Mintegy harminc izraeli katona szélsőjobboldali képviselők és rabbik támogatásával fellázadt parancsnokai ellen, megtagadva, hogy a ciszjordániai Hebronból illegális zsidó telepeseket távolítsanak el.

A műveletre a tervek szerint augusztus 7.-én kerül sor. A két telepes család önkényesen foglaltak el két házat Hebron egyik régi piacterén, eltávolításukra 3 ezer katonát vetnek be.

Az óvárosban - a muzulmánok és a zsidók számára is szent helynek számító Pátriárkák Barlangja közelében -, valamint a szomszédos Kirját Arbában élő több száz zsidó telepes tiltakozik a tervezett kiürítés ellen.

A zendülő katonák, akiknek többsége mélyen vallásos, közölték a tisztekkel, hogy zsidókat nem lakoltatnak ki otthonukból - jelentette az izraeli katonai rádió. A híradás szerint a hadsereg megteszi a szükséges intézkedéseket minden olyan katona ellen, aki szembeszegül a parancsnak.

Az egyik katona apja azzal érvelt a rádióban, hogy fiát mesterlövésznek képezték ki, és arra készítették fel, hogy hadműveletekben harcoljon, nem pedig arra, hogy testvéreit űzze el.

Egy szélsőjobboldali képviselő, Zvi Handel pedig leszögezte: büszke arra, hogy vannak olyan katonák, akik gondolkodnak, mielőtt engedelmeskednének egy törvénytelen parancsnak, és visszautasítják azt, hogy egy politikai játszma cinkosai legyenek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS