2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán megkezdte saját fejlesztésű harci gépének sorozatgyártását

2007. augusztus 06. 18:53, utolsó frissítés: 18:53

Irán megkezdte első saját fejlesztésű harci repülőgépének ipari méretű sorozatgyártását - jelentette hétfőn a teheráni állami televízió. Az ország erőfeszítéseket tesz arra, hogy saját hadiipart alakítson ki, és önellátó legyen a fegyverkezés területén.

Az új gép, amellyel tavaly már próbarepüléseket végeztek, valószínűleg egy korábban, még a sah idejében beszerzett F-5-ös típusú amerikai vadászgép korszerűsített változata. Az átalakításokat iráni szakemberek végezték el, és a légi jármű olyan fejlettségi szintre jutott, hogy elkezdhették sorozatgyártását - idézte a televízió Mosztafa Mohammed Nadzsar védelmi minisztert.

Irán évtizedeken át fegyverbehozatalra kényszerült, de tervei szerint azon túl, hogy önellátó lesz ezen a téren, évente több mint 100 millió dollár értékben akar fegyvereket eladni több mint 50 országba.

Nadzsar azt is közölte, hogy Irán hadiipari fejlesztési tervei között szerepel a mostaninál korszerűbb légierő kifejlesztése, és az Azarahs eredményes tesztjével megkezdődött az ötödik generációs harci gépek gyártása. Ezeket a repülőgépeket már lopakodó technikával és fejlett radarrendszerrel is ellátják.

Külföldi szakértők azonban kétkedve fogadják az eredményes iráni haderőfejlesztésről szóló teheráni bejelentéseket. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS