2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Palesztin állam létrehozásáról tárgyalt az izraeli kormányfő Mahmúd Abbásszal

2007. július 26. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

"Igen komolyan kezdtünk tárgyalni Mahmúd Abbásszal a békefolyamatról és azokról a kérdésekről, amelyek a palesztin állam létrehozásához vezethetnek" - közölte Ehud Olmert izraeli kormányfő Simon Peresz államfővel a jeruzsálemi rezidenciáján folytatott megbeszélés után.

"Ezek a tárgyalások abban az ütemben fognak haladni, amelyben megállapodtunk, és megegyeztünk, hogy addig folytatjuk őket, amíg konkrét eredményeket nem hoznak" - tette hozzá a kormányfő.

A Háárec című izraeli napilap szerint a palesztin állam Ciszjordánia nagy részét és a Gázai övezetet foglalná magában. A lap szerint Olmert úgy véli, először olyan kérdésekről kell tárgyalni, amelyekben viszonylag könnyen meg lehet állapodni, így a palesztin állam jellegéről és intézményeiről, valamint az Izraellel fenntartott gazdasági kapcsolatokról.

Ezután a felek megkezdhetik a kényesebb kérdéskörök - a határok és két állam közötti közlekedés - tárgyalását. Mahmúd Abbász, aki egyben a Fatah szervezet vezetője is, választási programjává tehetné később ezt az elvi megállapodást, míg Olmert benyújtaná a parlamentben, ahol többsége van.

Olmert szerint nincs értelme jelenleg elmerülni a rendezés részleteiben, miután nehéz lenne megállapodni a határokról, Kelet-Jeruzsálem és a palesztin menekültek sorsáról, ezeket a kérdéseket célszerű a tárgyalások végére hagyni - írta a Háárec.

A lap szerint a megállapodás elvei feltehetően a következők lennének: Izrael kivonulása Ciszjordánia területének 90 százalékáról, területcsere a fennmaradó ciszjordániai nagyobb zsidó telepek fejében, Ciszjordániát a Gázai övezettel összekötő alagút építése, Kelet-Jeruzsálem helyzetének rendezése oly módon, hogy a városrészt a palesztinok új államuk fővárosának tekinthessék. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS