2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

London: nincs vádemelés a "pénzért nemességet" botrányban

2007. július 20. 18:41, utolsó frissítés: 18:41

Vádemelés nélkül zárult le az utóbbi évtizedek legnagyobb, politikai jellegű nagy-britanniai rendőrségi vizsgálata, amelynek során – példátlan módon – Tony Blair volt kormányfőt is többször kihallgatta a Scotland Yard, jelenti az MTI londoni tudósítója.

Az összesen több mint egymillió fontot felemésztő vizsgálatot nemesi rangok pénzért történő, tiltott osztogatásának gyanújával kezdte 16 hónappal ezelőtt a rendőrség a brit kormány ellen. A Scotland Yard már áprilisban átadta az ügyészségnek vádemelési elbírálásra a vizsgálat során összeállított dossziét.

Az angol-walesi ügyészi szolgálat azonban pénteken bejelentette: elégtelennek találta a bizonyítékokat ahhoz, hogy azok alapján reális eséllyel elmarasztaló bírósági ítéletre lehessen számítani az ügy bármely érintettjével szemben. Az ügyészség ezért úgy döntött, hogy


bizonyítékok híján senki ellen nem emel vádat.

John Yates, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, aki a vizsgálatot irányította, az ügyészségi bejelentés után tartott sajtóértekezletén alig burkoltan bírálta a vádhatósági döntést, mondván: a rendőrség mindig "abba az irányba halad, amerre a bizonyítékok vezetik". Hozzátette: az a döntés, hogy nem lesznek vádemelések, "kizárólag az ügyészség felelőssége".

Az 1997-ben hatalomra került brit Munkáspárt egy skót ellenzéki képviselő tavaly év eleji feljelentése szerint a 2005-ös választási kampány előtt bejelentés nélkül 14 millió fontos (65,3 millió új lejes) kölcsönt vett fel vagyonos adományozóktól. Jóllehet ez önmagában nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többet a kormány később nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt.

Az ügyben kezdett rendőrségi vizsgálat alapja az a 82 évvel ezelőtt hozott törvény volt, amely tiltja, hogy a mindenkori kormány pénzért nemesi és egyéb rangokat, kiváltságokat osztogasson.

Nagy-Britanniában a politikai pártok nem részesülnek állami támogatásban; a pártfinanszírozás döntően adományokból történik, elvileg szigorú átláthatósági szabályok alapján. Több mint nyolc évtized óta most történt meg először, hogy a múlt hónap végén leköszönt Tony Blair személyében hivatalban lévő brit miniszterelnököt korrupciós ügyben rendőrségi meghallgatásnak vetettek alá; igaz, Blairt nem gyanúsítottként, hanem tanúként kezelte a rendőrség.

Legutóbb, a húszas években David Lloyd George akkori miniszterelnököt hallgatták ki, ugyancsak pénzért árult kiváltságok gyanújával. Az az ügy vezetett el ahhoz az 1925-ben elfogadott törvényhez, amely tiltja, hogy a kormány pénzbeli juttatások fejében nemesi rangot és egyéb kiváltságokat adományozzon, és amelynek alapján a mostani vizsgálat is folyt.

Az ügyben a Scotland Yard 136 embert hallgatott meg, köztük a Blair-kabinet több magas rangú tagját, valamint Michael Howardot, a konzervatív ellenzék volt vezetőjét is. A vizsgálat során több személyt őrizetbe vettek. A legnagyobb feltűnést Lord Michael Levynek, a miniszterelnök személyes kampánypénz-felhajtó megbízottjának és szoros politikai szövetségesének többszöri őrizetbe vétele keltette. Blair pénteken, az ügyészségi döntés után kijelentette: a vizsgálat azzal az eredménnyel zárult, amelyre ő mindig is számított. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS