2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Globális felmelegedés: eltűnhet a fajok 20-40 százaléka

2007. július 19. 18:20, utolsó frissítés: 18:20

A gyors éghajlatváltozás miatt a fajok 20-40 százaléka eltűnhet 2050-re. Továbbá gyakrabban kell számítanunk olyan hőhullámokra, mint amilyenektől Európa most is szenved – figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap magyarországi szervezete.

Az elmúlt évszázad során Európa évi átlagos hőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedett és további 1-2 Celsius-fokos növekedés várható. Míg az elmúlt száz év alatt Észak-Európában 10-40 százalékkal nőtt a csapadék éves mennyisége, Dél-Európában 20 százalékkal kevesebb lett, és a becslések szerint további 30 százalékos csökkentésre lehet számítani.

"Hosszabbak lesznek az aszályos időszakok, gyakoribbak az erdőtüzek. A csapadék nagy része a téli hónapokban hullik, intenzitása erősebb lesz, rendkívüli áradásokat és földcsuszamlásokat okozva" –mutatott rá a WWF Magyarország.

Az összegzés szerint a változások erőteljes hatást gyakorolnak az élővilágra is. Sok közép-európai állat- és növényfaj, mivel átalakul megszokott élőhelye, nem tud majd alkalmazkodni az éghajlat gyors változásához, egyedszámuk várhatóan csökken vagy fajok halnak ki.

"Először az ember által erősen befolyásolt tájakon látható változás" – írta a szervezet. Példaként "a vízszabályozások révén kiszárított Alföldet" hozta fel, ahol a jövőben egyre nehezebb lesz a "természetes fafajú erdők telepítése, tovább növelve a kedvet és kényszert az akác, vagy más tájidegen fafajok telepítésére."

A kétéltűek közül veszélyeztetett a középhegységek állandóan párás, hűvös patakvölgyeiben élő foltos szalamandra, és a szintén a vizek világához kötődő vidra. A növények közül különösen veszélyeztetettek a sziklagyepekben, hegyi réteken vagy hegyvidéki erdőkben élő, kis elterjedésű védett fajok.

Mint az összegzésben olvasható, a "mérleg másik serpenyőjében" az "előretörő" idegen fajok találhatók, amelyek hasznot húznak az éghajlatváltozásból és terjeszkedni kezdenek. Ilyenek a kertekből ismert Agáve-fajok vagy a Budapesten is terjedő amerikai lepkekabóca.

A közlemény szerint az idegenek között ott vannak az "özönfajok" is, amely ellenségek híján hatalmas területeket hódíthatnak el a Magyarországon, illetve Közép-Európában honosaktól. Ilyen a selyemkóró vagy az ijesztő módon elszaporodni képes sáska. A kórokozó fajok elterjedésének változása ugyancsak küszöbön áll. A megoldás: azonnal csökkenteni kell a szén-dioxid kibocsátást, meg kell szüntetni a tarvágásokat, és okosabb vízgazdálkodást kell folytatni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS