2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trélerrel ütközött egy román állampolgárokat szállító busz Magyarországon: hét halott

2007. július 19. 13:56, utolsó frissítés: 18:22

Összesen hét halottja és 16 sérültje van annak a balesetnek, amely csütörtök hajnali 5 óra körül történt Makó közelében a 43-as főúton. Egy cseh rendszámú, román állampolgárokat szállító busz Makó felől Szeged felé tartott, amikor a busz a Maros-híd felhajtó szakaszán összeütközött egy szembejövő, eddig ismeretlen okból az út bal oldalára áttérő, új Fordokat szállító, német felségjelzésű trélerrel. A busz a vasúti sínekre zuhant.

A balesetben a kamion sofőrje és hat utas a helyszínen meghalt; egy ember súlyos, kettő életveszélyes, tizenhárman – más források szerint 16-an – könnyű sérülést szenvedett. A busz összesen 35 embert szállított – közölte M. Toronykőy Márta, a Csongrád megyei rendőrség szóvivője az MTI-vel. A halálos tömegbaleset körülményeit a Makói Rendőrkapitányság szakértő bevonásával vizsgálja; a helyszínen a Temes megyei rendőrség is vizsgálódik.

Egyelőre nem tudni biztosan, miképp történt a baleset, csak találgatni lehet. A busz sofőrje, hogy elkerülje a karambolt, feltehetőleg félrerántotta a kormányt, azonban már elkésett a manőverrel, a szemből jövő kamion a busz bal oldalának ütközött. Az ütközéstől a busz áttörte az út bal oldalán lévő szalagkorlátot, és így zuhant a töltésről a körülbelül három méterrel lejjebb lévő vasúti sínekre.

A súlyos sérülteket szegedi kórház traumatológiájá ápolják, a könnyebben sebesültek a makói kórházba kerültek. Azokat az utasokat, akiket nem kellett kórházba szállítani, ideiglenesen az egyik kollégiumban szállásolják el; a makói önkormányzat gondoskodik róla, hogy ételt, italt kapjanak és tisztálkodhassanak. Őket délelőtt a Makói Rendőrkapitányságon hallgatták ki. A buszon utazó 35 személy közül mindössze kilencen úszták meg különösebb sérülések nélkül a balesetet.

A busz utasai azt közölték, hogy nem turistaként tartózkodtak Magyarországon, csak átutazóban voltak, mert Nyugat-Európában szándékoztak munkát vállalni.

A vasúti sínekre zuhant busz roncsait buszt negyed tízre távolították el, majd mintegy másfél órás munkával állították helyre a pályát, és ezután indulhatott el ismét a vasúti forgalom az újszegedi szakaszon. Mivel az útpályáról a kamionokat is elterelték, a baleset helyszínétől hozzávetőleg 25 kilométerre, Szeged külvárosában már torlódott a forgalom a délelőtt.

Gyurcsány Ferenc valamennyi magyar polgár nevében táviratban nyilvánította ki részvétét Tăriceanu miniszterelnöknek, közölte Budai Bernadett, a magyar kormány szóvivője. Gyurcsány biztosította a kormányfőt és az áldozatok hozzátartozóit, hogy a magyar hatóságok kivizsgálják és tisztázzák a baleset körülményeit, továbbá minden segítséget megadnak a hozzátartozóknak és a román hatóságoknak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS