2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagyobb a radioaktivitás a földrengésben sérült japán atomerőmű hűtővizében

2007. július 18. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Az előzetes becsléseknél magasabb a radioaktivitás mértéke abban a vízmennyiségben, amely a hét elején földrengés miatt megsérült japán atomerőműből került a tengerbe – közölte szerdán a létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco).


Korábban a szakemberek 60 ezer becquerelben adták meg az értéket, amelyet viszont később 90 ezer becquerelre módosítottak, hangsúlyozva, hogy ez a szint is alatta van veszélyt jelentő értéknek. A Tepco illetékesei beismerték, hogy a korábbi számításokba hiba csúszott. Az erőműből a tengerbe ömlött radioaktív anyaggal szennyezett 1200 liternyi víz azonban nem ártalmas a környezetre – fűzték hozzá.

A Kasivazaki mellett lévő Kariva erőműben azt követően keletkeztek károk, hogy hétfőn a térséget a Richter-skálán mérve 6,8 erejű földrengés rázta meg. A földmozgás halálos áldozatokat is követelt. A létesítményt a következmények végleges tisztázásáig lezárták.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség arra kérte Japánt, teljes mértékben tegye átláthatóvá a vizsgálatok menetét. A NAÜ jelezte, hogy kész a szigetországba szakértői küldöttséget küldeni, amely részt venne a károk felmérésében, és az ügynökség így le tudná vonni a szükséges tanulságokat. (afp/reuters/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS