2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem támadja Izraelt 200 Fatah-fegyveres. Amnesztiát kapnak cserébe

2007. július 16. 14:35, utolsó frissítés: 14:35

Alkut kötött a Fatah palesztin mozgalom csaknem kétszáz fegyverese Izraellel, vállalva, hogy nem támad izraeli célpontokat, cserében azért, hogy lekerüljön a zsidó állam által körözött személyek listájáról.

A ciszjordániai Fatah-tagokkal kötött egyezség - amelynek részeként Izrael ígéretet tett arra, hogy felfüggeszti az ajánlatot aláíró Fatah-tagok utáni hajtóvadászatot - az iszlamista Hamásszal ádáz hatalmi harcot vívó Mahmúd Abbász palesztin elnök pozíciójának a megerősítését szolgálja.

Hírek szerint 206 palesztin írta alá az amnesztiaajánlatot, de közülük 28-at az izraeliek kihúztak a listáról, mondván, az ő kezükhöz vér tapad. Rajta maradt a listán többek között Zakaríja Zubajda, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges szervezet dzseníni vezetője.

Izrael három hónap elteltével egyenként ellenőrzi az ajánlatban vállaltak teljesítését, s ha ez megállapítható, az érintettek véglegesen lekerülnek a körözött személyek listájáról, s beléphetnek a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinek valamelyikébe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS