2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdőtűz Törökországban és az USA-ban, folytatódnak az árvizek Kínában

2007. július 09. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

Ötszáz hektáron leégett az erdő a hét végén Törökországban egy kedvelt égei-tengeri üdülőhely, Bodrum közelében, mire a tűzoltóknak vasárnap sikerült megfékezniük a lángokat. A tűz szombat reggel lobbant föl egyelőre ismeretlen okból; a lángok közelsége miatt Bodrumban elővigyázatosságból két szállodából is kiköltöztették a vendégeket.


A nagy hőség és szárazság miatt erdőtüzek pusztítottak az Egyesült Államok nyugati részén vasárnap, Dél-Dakota szövetségi államban egy ember életét vesztette - közölték az amerikai hatóságok.

Kalifornia, Arizona, Nevada, Utah, Új-Mexikó, Oregon, Washington, Idaho és Montana szövetségi államokból egyaránt jelentettek erdőtüzeket. Utah államban 65 ezernyi hektáron pusztítottak a lángok, a szomszédos Nevadában Winnemucca várostól délnyugatra becslések szerint 62 ezer hektár lett a tűz martaléka. A tűz miatt autópályákat is le kellett zárni, a környékbeli lakosokat rövid időre kiköltöztették otthonukból.

Kaliforniában villámcsapás következtében keletkezett tűz miatt az Inyo-hegységben két táborhelyet ki kellett üríteni. A San Franciscótól 300 kilométerre északkeletre lévő, turisták által kedvelt Tahoe-tónál tűzoltók százai harcoltak a lángokkal. Az erdészeti szakemberek a szövetségi állam egész területén nehéz nyárra számítanak, miután a télen rekord alacsony volt a csapadékmennyiség.

Kínában legkevesebb kilencvennégy halálos áldozata van a heves esőzések okozta árvíznek és földcsuszamlásoknak, további huszonöt ember eltűnt hét kínai tartományban. Az Új Kína hírügynökség vasárnapi jelentése szerint félmillió embert kellett elköltöztetni otthonából Csiangszu (Jiangsu), Anhuj (Anhui), Honan (Henan), Hupej (Hubei), Szecsuan (Sichuan) és Senhszi (Shaanxi) tartományban, valamint Csungking (Chongqing) városban. Több mint 49 ezer ház dőlt romba, további 240 ezer pedig megrongálódott az elmúlt héten a heves esőzések által leginkább sújtott Szecsuán és Szenhszi tartományban.

Az Új Kína szerint az árvíz okozta károk értéke elérheti a 3,83 milliárd jüant (500 millió dollár). Az árvíz állandó probléma Kínában, ahol több mint kétszázan halnak meg, több mint 118 ezer ház dől romba és több mint 42 millió embert érint a természeti csapás évente. Az ország északi részén aszály tombol, legalább 7,4 millióan maradtak ivóvíz nélkül az Új Kína jelentése szerint. (MTI/AFP/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS