2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szerbek 48%-a inkább Koszovó megtartását, mint az Európai Uniót választaná

2007. július 09. 14:08, utolsó frissítés: 14:08

Ha a szerbeknek dönteniük kellene, hogy Koszovó megőrzése-e a fontosabb, vagy az európai integráció, akkor 48 százalékuk a déli tartomány megtartását választaná - derül ki egy pénteken ismertetett közvélemény-kutatásból.

A CESID (Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért) nevű szervezet júniusban végzett felmérése szerint a szerbek 60 százaléka érzi úgy, hogy országának az Európai Unióban van a helye, ám csak 32 százalék tartja kívánatosnak, hogy Szerbia az EU-ra támaszkodjon, míg 34 százalék Oroszországtól várja inkább a segítséget.

Az EU-tagság 60 százalékos támogatottságának szilárdságát erősen megkérdőjelezi az a körülmény, hogy a megkérdezettek 48 százaléka szerint érné meg hátat fordítani Európának, ha azzal megtartható lenne Koszovó, amelyért azonban 70 százalék már semmilyen fegyveres konfliktust se lenne hajlandó vállalni.

Ami a belpolitikával kapcsolatos hangulatot illeti, a szerbek többsége kiábrándult. Hatvankét százalékuk úgy érzi, hogy semmilyen hatása sincs a politikára. A legnagyobb a bizalmatlanság a parlamenttel szemben, amelyben az emberek 48 százaléka nem bízik. A bizalmatlansági rangsorban a törvényhozás után a kormány következik 47, aztán a kormányfő 46, majd az államfő 39 százalékos bizalmatlansági indexszel.

Ennek ellenére változatlanul Boris Tadic elnök a legnépszerűbb szerb politikus - a válaszolók 14 százaléka helyezte a kedveltségi lista élére -, majd Tomislav Nikolic, a radikális párt alelnöke következik. Nagy valószínűséggel ez a két politikus fog megmérkőzni a még idén megtartandó szerbiai elnökválasztáson. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS