2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

750 ezer kínai hal meg évente a szennyezett víz és levegő miatt

2007. július 04. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

A Világbank állítólag kínai kérésre kivágott egy részt abból a jelentéstervezetből, amely szerint a légszennyezés évente többszázezer kínai korai halálát okozza. A jelentés tervezetét a pekingi vezetés nyomására rövidítették meg, mert szerintük az anyag túl kényes információkat tartalmaz, és esetleg társadalmi feszültségeket okozhat - írta az angol Financial Times.


A Világbank szerint a jelentés végső változatát még nem készítették el, de a nemzetközi pénzügyi szervezet nyilatkozata hangsúlyozza, hogy a beszámoló "egy előzetes" változata a kérdések közül néhányat - amelyek még megvitatás alatt állnak - nem tartalmazott.

A lap szerint A környezetszennyezés ára Kínában című jelentés szerint mintegy 760 ezer ember hal meg évente a kínai levegő- és vízszennyezés miatt.

Az adatok körüli látszólagos vita ellenére a márciusban kiadott előzetes világbanki jelentés szerint a levegő-, és vízszennyezés Kínában egyre több ember halálához vezet. A víz és levegőszennyezés ára a kínai GDP, azaz a bruttó nemzeti össztermék 5,8 százalékát teszi ki.

A kínai kormány tudatában van a problémának. Múlt hónapban bejelentették, hogy a kínai városok 60 százaléka szenved rendszeresen a légszennyezéstől, és hiányoznak a szennytisztító berendezések. A Világbank végleges jelentését nemsokára nyilvánosságra hozzák, a szervezet pedig korábban közölte, hogy a világ legszennyezettebb 20 városából 16 található Kínában. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS