2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Londoni merényletek: egy al-Kaidás orvos tervelte ki?

2007. július 03. 12:08, utolsó frissítés: 17:07

Ausztráliában őrizetbe vették és kihallgatják az al-Kaidának tulajdonított londoni és skóciai merénylet-kísérletek nyolcadik gyanúsítottját, egy 27 éves, indiai állampolgárságú orvost - közölték kedden a hatóságok.


Peter Beattie, az Ausztrália keleti részén fekvő Queensland szövetségi állam miniszterelnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az indiai állampolgárságú fiatal férfit Brisbane repülőterén tartóztatták fel hétfő este, amikor megpróbálta elhagyni az országot. Később ezt megerősítette John Howard szövetségi kormányfő is, aki ugyanakkor leszögezte: a gyanúsított letartóztatását nem rendelték el és nem emeltek vádat ellene, egyelőre csupán rendőrségi kihallgatása folyik.

A Liverpoolból származó gyanúsított tavaly nyerte el a Queensland állambeli Gold Coast Kórház pályázatát, és az egészségügyi minisztérium támogatásával kapott ausztráliai vízumot. 2006 szeptembere óta dolgozik az ausztrál kórházban, kollégái felkészült fiatal orvosnak és "több szempontból mintapolgárnak" tartották. Beattie hangsúlyozta, hogy a férfi felvétele "a vonatkozó szabályok betartása mellett, valamennyi szükséges ellenőrzés elvégzésével történt".

A múlt hét végi londoni és glasgow-i merényletkísérletekkel kapcsolatban eddig őrizetbe vett nyolc személy egyike sem brit állampolgár; a lefogottak közül legalább hárman orvosok.

Köztük van a 26 éves jordániai Mohammed Asha is. Ashát és feleségét a glasgow-i repülőtér ellen megkísérelt merénylet után, a skót nagyvárostól több száz kilométerre délre, az angliai Cheshire grófságban, az M6-os autópályán fogták el a rendőrök, akik leszorították a gyanúsított kocsiját az útról.

A brit sajtó hétfői értesülései szerint a brit biztonsági szervek azt gyanítják, hogy Asha valójában egy al-Kaida-sejt vezetője, és ő tervelte ki az összehangolt merényletkísérleteket.

Asha édesapja azonban a BBC-nek Ammánban azt mondta: tévedésről van szó, fia ártatlan, és csak orvosi továbbképzésen vett részt Nagy-Britanniában. Az apa közölte: II. Abdalláh jordániai király közbenjárását kéri fia érdekében.
(MTI/Reuters/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS