2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael pénzt utalt a ciszjordániai új palesztin kormánynak

2007. július 03. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

Izrael átutalt 500 millió sékelt (119 millió dollár) a Ciszjordániában működő új palesztin kormánynak - jelentette be hétfőn az izraeli kormány, s rámalláhi palesztin vezetők meg is erősítették, hogy beérkezett hozzájuk az összeg.
Ennek köszönhetően egy év után először lesz képes a palesztin kormány teljes bért fizetni az állami alkalmazottaknak.

Az átutalt pénz része annak a több száz millió dollárra rúgó palesztin vám- és egyéb illetékjövedelemnek, amelyet a zsidó állam mostanáig visszatartott, arra hivatkozva, hogy a radikális Hamász szervezet Izrael elleni támadások finanszírozására használhatta volna ezt a bevételt, amíg hatalmon volt a palesztin területeken.

Az 1990-es években kötött ideiglenes izraeli-palesztin békemegállapodások értelmében Izrael hajtja be a palesztin területeknek járó vámilletékeket és néhány más típusú illetéket, majd átutalja a mindenkori palesztin kormánynak. A havonta átlagosan mintegy 50 millió dollárt kitevő illetékjövedelem a Palesztin Hatóság költségvetésének egyik fő összetevője.

Szalám Fajjád, az Abbász kinevezte kormány miniszterelnöke figyelmeztetett: azoknak, akik együttműködnek a Hamásszal, nem folyósítanak fizetést az összegből. Válaszul Gázában hitszónokok az iszlámot sértőnek minősítették, ha a kormányzati alkalmazottak az adott körülmények között elfogadják a Fajjád-kormány pénzét.

Izraeli részről közölték, hogy néhány nap múlva újabb összeget utalnak át az Abbász elnökhöz hű új palesztin kormánynak.

Eltérő adatok látnak napvilágot a Palesztin Hatóságnak járó, de Izrael által eddig visszatartott összeg nagyságáról. Az Európai Unió egy adata szerint 850 millió dollárnak megfelelő összegről van szó; az izraeli média általában 300-400 millió dollárt emleget. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS