2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Franciaország támogatta a népirtó ruandai rezsimet

2007. július 03. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Franciaországnak a hivatalos állásponttal ellentétben 1990 óta tudomása volt a ruandai "népirtás kezdeményeiről", de ennek ellenére tovább támogatta a hutu rezsimet - derül ki a Le Monde című napilapban hétfőn nyilvánosságra hozott diplomáciai dokumentumokból.

A kormányülésekről készült jegyzőkönyvek és a diplomáciai feljegyzések szerint a ruandai francia nagykövetség 1990-ben többször figyelmeztette Párizst arra, hogy "megszaporodtak az önkényes letartóztatások a tuszik körében", és "félő, hogy a konfliktus etnikai háborúba torkollik".

"A tuszik meg vannak győződve arról, hogy ha az aktuális hatalom győzelme teljes lenne, a francia és belga csapatok kivonulása a represszió és az üldözés súlyosbodásához és a tuszik teljes kiirtásához vezetne" - írta a lap szerint Georges Martres francia nagykövet 1990. október 15-én. A nagykövet 1993. január 19-én egy szemtanúra hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy "Juvénal Habyarimana elnök szisztematikus népirtásra adott parancsot, ha szükséges, a hadsereg bevonásával".

A dokumentumokból a Le Monde szerint az derül ki, hogy a figyelmeztetések ellenére Francois Mitterrand néhai francia államfő azt gondolta: "kerül, amibe kerül", Párizsnak Habyarimana elnököt kell segítenie az angolszász befolyás meggátolása érdekében és a Paul Kagame tábornok vezette Ruandai Hazafias Front által irányított tuszi lázadást támogató Ugandával szemben.

A ruandai államfő 1994. április 6-i meggyilkolása jelentette a 800 ezer, elsősorban a tuszi kisebbséghez tartozó, valamint ellenzéki hutu halálával járó népirtás kezdetét.

A Franciaország szerepét vizsgáló párizsi vizsgálattal párhuzamosan Kigaliban több eljárás indult francia katonák és civilek ellen, akiket a ruandai mészárlásában való részvétellel vádolnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS