2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

London: kurd származású a glasgow-i merénylő

2007. július 02. 19:54, utolsó frissítés: 2007. július 03. 09:51

Iraki állampolgárságú orvos volt a hétvégi glasgow-i repülőtéri robbantásos merényletkísérlet egyik tettese, aki abban a kórházban dolgozott, ahová súlyosan összeégett társát beszállították. A kórház parkolójában a gyanúsított autóján hétfőn tűzszerészek ellenőrzött robbantást hajtottak végre.


A BBC hétfő délutáni értesülése szerint annak a pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee terepjárónak az egyik utasa, amellyel két merénylőjelölt előző nap megpróbált betörni a nyugat-skóciai nagyváros repülőterének utascsarnokába, Bilal Abdulla néven Bagdadban szerzett orvosi diplomát.

Abdulla a Royal Alexandra kórházban dolgozott; ez Paisley városrészben van, nem messze a glasgow-i repülőtértől. Ide szállították be a Jeep válságos állapotban lévő vezetőjét, miután a kocsi – fennakadva a terminál ajtajában – lángba borult. Hétfői értesülések szerint a kórház parkolójában állt Abdulla kocsija, amelyen délután a tűzszerészek ellenőrzött robbantást hajtottak végre.

Azt a hétfői londoni sajtó is megírta, hogy a robbantássorozat meghiúsítása után őrizetbe vettek között két orvos van. A másik, megerősítetlen lapértesülések szerint, egy iráni – egyes újságok szerint libanoni, illetve jordániai állampolgárságú –,


akit a támadási kísérletek megszervezőjének tartanak.


Ez utóbbit, a 26 éves, iráni kurd származású Mohammed Ashát és feleségét a glasgow-i repülőtér ellen megkísérelt merénylet után, a skót nagyvárostól több száz kilométerre délre, az angliai Cheshire grófságban, az M6-os autópályán fogták el a rendőrök, akik leszorították a gyanúsított kocsiját az útról. A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap hétfői értesülése szerint Asha neurológusként állt munkába nemrég Stoke-on-Trent kórházában, ám a biztonsági szervek azt gyanítják, hogy valójában egy al-Kaida-sejt vezetője.

A skót rendőrség hétfőn két további személyt vett őrizetbe, mindkettőjüket a Glasgow melletti Paisley elővárosban. Ezzel hétre emelkedett a londoni és a glasgow-i robbantásos merényletek kapcsán eddig őrizetbe vettek száma; köztük van a két glasgow-i támadó is.

Jacqui Smith brit belügyminiszter hétfőn a BBC-nek azt mondta: Nagy-Britanniának a lehetséges legsúlyosabb, és tartós terrorfenyegetettséggel kell szembenéznie, és ez a fenyegetettség az al-Kaida terrorhálózathoz kötődik. Smith részletek nélkül hozzátette: a hétvégi londoni és glasgow-i merényletkísérletek előtt a brit elhárítás már több hasonló próbálkozást meghiúsított.

A New York Times nevük elhallgatását kérő biztonsági szakértőkre hivatkozva viszont azt állítja, a merénylet amatőr kivitelezése nem az al-Kaida hálózatára jellemző. A brit hírszerzés áprilisban arra figyelmeztetett, hogy a megszállás miatt Irakból Iránba szorult kurd csoport, az Anszar al-Iszlám Tony Blair távozására időzítve tervez merényleteket.

A belügyminiszter délután a londoni alsóházban elmondta azt is, hogy a rendőrség folytatja a hajtóvadászatot; eddig 19 épületet és lakást kutattak át. Hétfői értesülések szerint a glasgow-i rendőrség néhány órával a város repülőtere ellen megkísérelt merénylet előtt a nyomára akadt a két elkövetőnek; azt is kiderítették, hogy melyik ingatlanközvetítőnél vették ki lakásukat. Mire azonban az ügynökségnél ellenőrizni tudták a lakcímet, a támadás már bekövetkezett.

A The Sun és a The Daily Telegraph egyaránt azt írta hétfőn rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a glasgow-i repülőtéri merényletet megkísérlő két személy azonos azokkal, akik múlt pénteken két, pokolgéppel megrakott Mercedest hagytak London zsúfolt belvárosában. A Scotland Yard már a hétvégén közölte, hogy a két merényletkísérlet között "mind világosabb a kapcsolat".

Az eddigi vizsgálatokból kiderült, hogy a meghiúsult londoni és a glasgow-i támadási kísérletekhez szinte azonos összetételű robbanószerkezeteket használtak. A pokolgépek magvát mindegyik esetben nagy mennyiségű benzin és több propángáz-palack alkotta. Az egyetlen különbség az, hogy a Londonban elhelyezett robbanószerkezetek szögeket is tartalmaztak. A brit kormány a merényletkísérletek után a legmagasabbra, vagyis "kritikusra" emelte a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintjét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS