2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Franciaországban megerősítették a terrorellenes készültséget

2007. július 02. 17:56, utolsó frissítés: 17:56

A nagy-britanniai merényletkísérleteket követően Franciaországban megerősítette a terrorellenes készültséget a párizsi belügyminisztériumban összehívott válságstáb - adták hírül hétfőn a francia országos napilapok.

"Még ha nem is fenyegették meg külön országunkat, Franciaország továbbra is a terrorizmus potenciális célpontja" - jelentette ki Michele Alliot-Marie francia belügyminiszter a titkosszolgálati vezetőkkel vasárnap este tartott válságértekezletet követően.

Franciaországban a két évvel ezelőtti londoni terrortámadások óta a második legmagasabb, vörös színű készültség van érvényben. Ennek értelmében a vonatokon véletlenszerűen ellenőrzi a rendőrség az utasokat, a tömegközlekedési járműveken folyamatos a járőrözés és nagyobb mennyiségű ivóvizet raktároztak el a hatóságok.

Párizsi rendőrségi források szerint a pakisztáni csoportokhoz kötethető brit merényletkísérletek semmilyen kapcsolatban nem állnak Franciaországgal, ahol a veszélyt elsősorban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez 2006-ban csatlakozott algériai Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) és iraki csoportokhoz tartozó iszlamisták jelentik.

A francia titkosszolgálatok legutóbb május 2-án hiúsítottak meg egy merényletet Nancy városában, ahol egy radikális kívánt bombát robbantani. A francia-algériai férfit az elhárító szervek az interneten keresztül leplezték el, amikor szolgálatait felajánlotta az al-Kaida algériai szárnyának. A szervezet többször megfenyegette Franciaországot elsősorban annak algériai politikájáért és a libanoni és afganisztáni katonai szerepvállalása miatt. "Brit kollegáinknak a pakisztániakkal van probléma. Nekünk, Franciaországban, az észak-afrikaiakkal a gyarmatosító múltunk miatt" - jelentette ki egy titkosszolgálati tiszt a Libération című napilapban.

A francia hatóságok tucatnyi radikális iszlám csoportot - köztük több külföldit - tartanak ellenőrzés alatt az európai és észak-afrikai titkosszolgálatok segítségével. Franciaország az 1986-ban, majd 1996-ban megszavazott törvények értelmében a "jogi megelőzés" elvét követi: 2006-ban 317 gyanús személyt tartóztattak le "terrorista szervezettel kapcsolatban álló bűnszövetkezetben való részvétel" vádjával, közülük 54-et ítéltek börtönbüntetésre és 17 iszlám aktivistát (4 imámot) toloncoltak ki az országból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS