2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Legmagasabb terrorkészültség Londonban

2007. július 02. 11:14, utolsó frissítés: 12:03

A legmagasabbra, "kritikusra" emelte a brit kormány a hétvégén az ország terrorfenyegetettségének hivatalosan megállapított szintjét az utóbbi évek legsúlyosabb, csak a puszta szerencse révén meghiúsított merényletkísérlet-sorozata nyomán, amelynek tettesei után - jóllehet eddig öt személyt őrizetbe vettek - vasárnap este is folyt a hajtóvadászat.Glasgow: fennakadt a merénylők gépkocsija

A legmagasabb szintű terrorriadó elrendelésének közvetlen előzményeként, szombaton két terroristajelölt egy pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee terepjáróval próbált betörni a nyugat-skóciai Glasgow repülőtérnek utascsarnokába. A kocsi fennakadt terminál bejáratán, és azonnal lángba borult. Az egyik - súlyos égési sérülésekkel kórházba vitt - elkövető öngyilkos merénylők által használt robbanóövet is viselt.Vasárnapi rendőrségi beszámoló szerint a kórház parkolójában is találtak egy gyanús járművet, amelyen a hadsereg tűzszerészei ellenőrzött robbantást hajtottak végre; ennek pontos oka vasárnap estig nem vált ismertté. Kiderült az is, hogy előző este, amikor a glasgow-i után a liverpooli John Lennon repülőteret is lezárták, ennek előzményeként a légikikötő parkolójában szintén gyanús járművet találtak, amelyen ugyancsak ellenőrzött robbantást hajtottak végre.


London: pokolgépek két Mercedesben

A glasgow-i merényletkísérlethez használt kocsiban csaknem ugyanolyan pokolgépet találtak, mint amilyenekkel pénteken London zsúfolt belvárosában próbáltak egyelőre ismeretlen terroristák két robbantásos merényletet elkövetni.

A londoni pokolgépeket a város legzsúfoltabb pontján, a West End színházi és szórakozó negyedének közepén hagyták a merénylők, két Mercedesben. Az egyik kocsi a Piccadilly Circus, London mértani központja és szinte kultikus, mindig tömegek által látogatott találkozóhelye közelében, egy zsúfolt bár előtt parkolt, amikor teljesen véletlenül felfedezték benne a mobiltelefonos gyújtószerkezettel ellátott pokolgépet. A Tiger Tiger bárban, amely előtt a Mercedes parkolt, a kritikus időpontban ötszázan tartózkodtak. A gépkocsira mentősök figyeltek fel, akiket egy ittassága miatt elesett és megsérült mulatozóhoz hívtak ki.

A másik robbanószerkezetet rejtő Mercedes nem messze, a Trafalgar téren parkolt, tilosban, ezért elszállították a városon keresztül a Hyde Park melletti gyűjtőhelyre, ahol a személyzet vette észre a gyanús szerkezetet.


Scotland Yard: csaknem egyértelmű a merényletek közti kapcsolat

Peter Clarke, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap esti tájékoztatóján kijelentette: a rendőrség számára "mind egyértelműbb" a három támadási kísérlet közötti kapcsolat. Hozzátette: azzal, hogy a három pokolgép nem robbant fel, "felbecsülhetetlen értékű" nyomok tömkelegéhez jutottak a vizsgálatot végző szakértők. Clarke szerint napokon vagy heteken belül "teljes bizonyossággal" fény derül arra, hogy a merénylőjelöltek mely csoporthoz tartoznak.


Már megint az al-Kaida?

Gordon Brown brit miniszterelnök azonban már vasárnap délelőtt, a BBC televízió politikai magazinműsorában azt mondta, hogy az ország "al-Kaida-természetű fenyegetéssel néz szembe, az al-Kaidához kapcsolódó emberek részéről". Brit hivatalos részről ez volt az első olyan nyilatkozat, amely nevén nevezte az Oszama bin Laden vezette terrorhálózatot a Londonban, illetve a glasgow-i repülőtéren megkísérelt robbantásos merényletekkel kapcsolatban.

Lord John Stevens, a Scotland Yard volt főparancsnoka, Brown miniszterelnök terrorellenes főtanácsadója a legnagyobb vasárnapi brit tömeglapban, a News of the Worldben a merényletkísérletekről azt írta: az al-Kaida a Bagdadban és Baliban alkalmazott módszereit és eszközeit "importálta" Nagy-Britanniába, mivel az elmúlt napokban megkísérelt támadások kitervelői ugyanazt a technológiát és műveleti módszert alkalmazták, mint "bagdadi és bali bajtársaik".


Megállni is tilos gépkocsival a terminálok előtt

A "kritikus" szintre emelt készültség intézkedései között szerepel, hogy magánjárművel gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a nagyobb brit repülőterek. Személyautóval annyi időre sem lehet odaállni a terminálok épületei elé, ameddig az utazók a kocsiból kiszállnak.

A BAA, a legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető cég vasárnap azt kérte, hogy az utasokat családtagjaik és barátaik ne kísérjék ki a repülőterekre, illetve ne menjenek ki eléjük. A brit légikikötők utastermináljai előtt vasárnap hatalmas, esetenként több száz méteres sorok alakultak ki, mert az utazókat már a bejáratnál ellenőrzik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS