2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Általánosan engedélyezte a pápa a latin nyelvű misézést

2007. június 29. 10:44, utolsó frissítés: 10:44

XVI. Benedek pápa döntött a régi, tridenti rítusú szentmise újbóli általános engedélyezéséről - tűnik ki a Vatikán csütörtöki közleményéből.

A római katolikus egyház évszázadokon át általánosan használta a tridenti zsinaton (1545-1563) elfogadott tridenti misét, egészen az 1962-65-ös II. vatikáni zsinaton elfogadott s 1969-ben érvénybe lépett liturgikus reformokig. A II. vatikáni zsinaton elfogadott határozatok szorgalmazták egyebek között a helyi nyelveken való misézést, és előírták, hogy a pap a gyülekezet felé fordulva misézzen, ne az oltár felé fordulva, háttal a gyülekezetnek. II. János Pál pápa 1984-ben újra engedélyezte, hogy a papok, ha ők és híveik kívánják, a régi (latin nyelvű) miserend szerint misézhessenek, de csak a területileg illetékes püspök engedélyével és bizonyos feltételek teljesülése esetén. Sok panasz érkezett a Vatikánba, hogy a püspökök nagyon "szűkmarkúan" adnak ilyen engedélyeket.

XVI. Benedek pápa szerdán bemutatta a püspöki konferenciák képviselőinek "motu propriójának" tartalmát és szellemiségét - áll a Szentszék közleményében. (A motu proprio annyit jelent, mint saját kezdeményezés, s olyan iratot jelöl, amelyet a pápa saját maga, egyházfői tekintélyére hivatkozva fogalmaz meg, s amely jelentős időszerű kérdésekben foglal állást.) A Szentszék napokon belül nyilvánosságra hozza a dokumentumot, és elküldi minden püspöknek, csatolva hozzá a pápa több oldalas kísérőlevelét.

Noha a dokumentum szövege még nem ismert a nyilvánosság számára, vatikáni források elmondták: a püspököknek ezentúl nem lesz lehetőségük nemet mondani a régi rítus szerinti misézésre, ha a papok és híveik kívánják a tridenti rítusú szentmisét. Ez azonban nem jelenti a II. vatikáni zsinat megtagadását, hiszen az új rítusú misézés fennmarad, sőt a dokumentum azt minősíti "rendes" rítusnak, míg a tridentit "rendkívülinek". Sok havi vita előzte meg a dokumentum megszületését, mert számos bíboros, érsek és püspök ellenezte kiadását.

Megfigyelők szerint a pápa a Szent X. Pius Papi Közösségbe tömörült tradicionalistákhoz akar közeledni, szeretné visszaterelni őket a Vatikán "aklába". Marcel Lefebvre néhai érsek alapította ezt a társaságot 1969-ben Svájcban, mert ellenezte a II. vatikáni zsinat liturgikus reformjait. Sok követője van Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban, az Egyesült Államokban és a latin-amerikai országokban. A Szentszék 1988-ban kiközösítette Lefebvre-t, csakúgy, mint az általa kinevezett püspököket.

XVI. Benedek soha nem csinált titkot abból a szándékából, hogy szeretné összebékíteni ezt a csoportot a Vatikánnal, és abból sem, hogy a maga részéről "nagy csodálója" a tridenti rítusnak. 1997-ben egy (akkor még Ratzinger bíborosként kiadott) könyvében helytelennek nevezte, hogy azoktól az emberektől, akik a régi rítushoz kötődnek, megtagadják a jogot annak használatára. (MTI/AP/dpa/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS