2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Castro nem békül az EU-val

2007. június 29. 10:36, utolsó frissítés: 10:36

Fidel Castro elutasította az Európai Unió ajánlatát, hogy rendezzék Havanna és az európai integrációs szervezet viszonyát. A hosszas betegségből lábadozó kubai vezető szerint a viszony normalizálásának feltétele, hogy az európaiak "adják fel előbb az amerikai politikának való alárendelődésüket" - írta a központi pártlap, a Granma hasábjain.

Az EU néhány nappal ezelőtt határozta el, hogy párbeszédet kezdeményez, rendezni próbálja Kubához fűződő kapcsolatait. A múlt héten javasolta Havannának: küldjön delegációt Brüsszelbe, hogy a fagyos viszony felmelegítéséről tárgyaljon EU-illetékesekkel. Feltételként szabta azonban, hogy az emberi jogok kubai helyzetének is szerepelnie kell a tárgyalások témái között. Ugyanakkor nem oldotta fel szankcióit, amelyeket 2003-ban rendelt el a Karib-tengeri szigetország ellen 75 kubai ellenzéki elítélése miatt.

A kubai vezető cikke szerint a szankciók feloldása előtt szó sem lehet a kapcsolatok rendezéséről. A havannai külügyminisztérium már korábban visszautasította a javaslatot, ugyancsak azzal indokolva a dolgot, hogy amíg érvényben vannak a szankciók, Kuba nem hajlandó tárgyalni.

Castro bírálta Tony Blair kinevezését a közel-keleti kvartett megbízotti tisztségébe. "Éppen abban a térségben kellene békét közvetítenie, ahol nagymértékben hozzájárult az Egyesült Államok egy katasztrofális háborújához" - írta.

Castro nem szerepelt a nyilvánosság előtt a múlt év júliusában végrehajtott bélműtétje óta, de időről időre újságcikkekkel jelentkezik ez év márciusától fogva. Írásai "a főparancsnok elmélkedései" gyűjtőcímet viselik. Az utóbbi hetekben viszonylag gyakran jelentek meg cikkek "a főparancsnok" tollából, amit sokan úgy értelmeznek, hogy kezd helyreállni a kommunista vezető egészsége. (MTI/dpa/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS