2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kígyók, skorpiók közt él 1400 palesztin menekült az iraki-szíriai határnál

2007. június 27. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

Több mint 1400 palesztin rekedt az iraki-szíriai határon "pokoli körülmények között", többen már több mint egy éve vannak ott - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).


A menekültek helyzete napról napra romlik, és az az érzésük, hogy a panaszuk "pusztába kiáltott szó, amelyet senki sem hallgat meg" - mondta Genfben Jennifer Pagonis, az UNHCR szóvivője. A szóvivő, aki szerint a menekülteknek sürgős orvosi segítségre és humanitárius megoldásra van szükségük, a térség országaitól kért segítséget a szenvedéseik enyhítéséhez.

A szíriai határtól három kilométernyire tavaly decemberben megnyitott el-Valíd táborban, ahol több mint ezer menekült zsúfolódott össze, négy gyermek és legalább egy cukorbeteg állapota súlyos. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) mindent megtesz, hogy segítséget nyújtson a menekülteknek, de ez lehetetlen egy olyan táborban, amely "tele van kígyóval és skorpióval, nincsen ivóvíz, tisztálkodási lehetőség, sem megfelelő ellátás" - fejtette ki Jennifer Pagonis.

A palesztinokat, akik a bagdadi erőszakos cselekmények miatt menekültek el abban a reményben, hogy eljutnak Szíriába, a múlt héten megtámadta egy fegyveres csoport is, amely élelmiszert zsákmányolni tört be az el-Valíd táborba.

A segélyszervezetek munkatársait a térségben lakó irakiak megfenyegették, és gyakran akadályozzák őket abban, hogy segítséget nyújtsanak a sátrakban összezsúfolódott palesztinoknak, egy olyan vidéken, ahol a hőmérséklet a 50 Celsius-fokot is meghaladhatja, és gyakoriak a homokviharok. A menekültek közül ennek ellenére senki sem akar visszatérni Bagdadba - mondta el a szóvivő.

Az UNHCR adatai szerint mintegy 15 ezer palesztin él ma is Irakban, ahol az a veszély leselkedik rájuk, hogy áldozatul eshetnek erőszakos cselekményeknek, emberrabló és foglyaikat megkínzó fegyveres csoportoknak. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS