2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Árvíz Angliában, háztetőkre menekültek az emberek

2007. június 26. 11:53, utolsó frissítés: 11:53

Súlyos árvízhelyzet alakult ki kedd hajnalra Közép- és Észak-Anglia több nagyvárosában, miután a térségre néhány óra alatt egyhavi átlagnak megfelelő mennyiségű eső zúdult; az ítéletidőnek három halálos áldozata van.

Leeds és Sheffield központja teljesen víz alá került; a helyenként több méter magas ár mindkét észak-angliai nagyvárosban súlyos károkat okozott. Sheffieldben százak rekedtek munkahelyükön, miután a két-három méter magas, szennyvízzel keveredett árvíz teljesen elöntötte a belvárost. A mentőalakulatok a királyi légierővel együtt helikopterekkel kezdték meg a háztetőkre menekült emberek kimentését. Több tucatnyian autójukban rekedtek a városban. Az árvíz számos járművet elsodort, és több ház is összedőlt.

A rendőrség az érintett városokban felszólította a lakosságot, hogy senki ne próbáljon a vízen át kimenekülni az elöntött épületekből, mert a gyors sodrás életveszélyes, és a novembert idéző hidegben a kihűlés veszélye is fenyeget.

Yorkshire grófságra és a környező térségre néhány óra alatt 75 milliméternyi csapadék hullott; ez a júniusi teljes mennyiségnek felel meg. Ráadásul rövid időn belül ez volt a második jelentős eső Angliában, és az átázott talaj nem tudta beszívni az újabb vízmennyiséget.

Kedd hajnalig három halálos áldozatot jelentettek a mentőalakulatok; mindhárman Sheffieldben és környékén vesztették életüket az áradatban. A halottak egyike egy tizenéves fiú.

Az ítéletidő nem kímélte Anglia délnyugati részét sem; egyebek mellett sártengerré változtatta a híres glastonburyi rockfesztivál helyszínét is. A vasárnap este véget ért maratoni zenei rendezvény 170 ezer látogatójából több tízezren még hétfő estig sem tudtak hazatérni, mert a közlekedést teljesen lehetetlenné tette a sár és a benne megrekedt több tízezer autó. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS