2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az új koszovói tervezetet is elutasítja Oroszország és Szerbia

2007. június 26. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

Oroszország és Szerbia elutasítja a Koszovóval kapcsolatos új határozattervezetet - mondta Vuk Jeremic szerb külügyminiszter hétfőn orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tartott isztambuli megbeszélése után.

"Egyetértettünk, hogy a tervezet jelenlegi szövege teljes egészében elfogadhatatlan, s mivel nincs lehetőség a tervezet feljavítására, úgy ahogy van el kell vetni" - jelentette ki Jeremic a belgrádi Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió diplomatái új határozattervezetet kezdtek el köröztetni a múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsában, azt javasolva, hogy még négy hónapot adjanak a szerbek és a koszovói albánok tárgyalásainak, s ha az újabb 120 nap elteltével sem születik megállapodás, automatikusan lépjen életbe a dél-szerbiai tartomány számára ellenőrzött függetlenséget előirányzó Ahtisaari-terv. Lavrov és Jeremic erre reagált isztambuli találkozóján.

Mindkét külügyminiszter a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés (BSEC) elnevezésű regionális fórum tanácskozásán vett részt a török metropolisban, s a tanácskozás szünetében cseréltek véleményt Koszovó ügyéről.

A Fekete-tenger (tágabb értelemben vett) térségének állam- és kormányfői, illetve külügyminiszterei egyebek között a térség országai és az Európai Unió közti viszonyról, valamint az energiaszállítások térségbeli útvonalairól tárgyaltak hétfőn Isztambulban, különös tekintettel arra, hogy az EU diverzifikálni szeretné energiabeszerzési forrásait és az energiaszállítás útvonalait. Sok szó esett a térség államai által közösen megvalósítandó projektekről, köztük a Fekete-tengert körülölelő főútvonal megépítéséről és számos új fekete-tengeri kompjárat indításáról.

Vlagyimir Putyin orosz államfő arról beszélt újságíróknak a tanácskozás után, hogy gazdasági és politikai erejének megnövekedése nyomán Oroszország ismét határozottabban igyekszik érvényesíteni érdekeit a Balkán-félsziget és a Fekete-tenger térségében. "Mindenki tudja, hogy a Balkán és a Fekete-tenger térsége különösen fontos övezet számunkra. Oroszország a maga növekvő lehetőségeivel visszatér e térségekbe" - mondta az orosz államfő, hozzátéve, hogy ez a visszatérés nemcsak Oroszországnak, hanem "térségbeli partnereinek is érdeke".

A fekete-tengeri partszakasszal rendelkező országokon - Bulgárián, Grúzián, Oroszországon, Románián, Törökországon és Ukrajnán - kívül részt vesz ebben a regionális együttműködésben Albánia, Azerbajdzsán, Görögország, Moldova, Örményország és Szerbia is. (MTI/dpa/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS