2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izzani fog Dél-Európa: jobban sújtja a klímaváltozás, mint más régiókat

2007. június 25. 18:44, utolsó frissítés: 18:50

Amerikai kutatók szerint nyáron rövidesen izzani fog Dél-Európa, pontosabban a Földközi-tenger medencéje. Athén, Tel-Aviv, sőt Párizs olyan hőséget kénytelen majd elviselni, amihez képest kifejezetten hűvösnek tűnnek majd a mostani legmagasabb értékek. A kaliforniai kutatók számítógépes modellje alapján levont következtetéseket a Die Welt című német lap online változata ismerteti.

A Földközi-tenger térségét és általában Európa déli részét vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a legmagasabb hőmérsékleti értékek 2100-ig 4-7 fokkal emelkednek. Még ennél is nagyobb, mintegy 8,5 Celsius fokos emelkedéssel kell számolnia Franciaországnak - írja a tanulmány, amely a Geophysical Research Letters június 15-i számában jelent meg.

A veszélyesen forró napok száma a térségben 200-500 százalékkal növekszik, így a Franciaország északi részén található Párizsban 49 ilyen nap lesz évente. A görög fővárosban és a spanyolországi Valenciában egyaránt 48, az izraeli Tel-Avivban 55 hőségnapra számíthatnak. A portugál, a spanyol és dél-olaszországi tengerpartokon, valamint a keleti és déli mediterrán területeken átlagosan 40 napon át várható veszélyes forróság.

Ugyanakkor mindez nem feltétlenül következik be, ha mégis sikerül csökkenteni a üvegház hatású gázok kibocsátását. Akkor a tanulmányban jelzett hőmérséklet-növekedés sem így következik be, de az emelkedést már nem lehet meggátolni - vélik a tanulmány szerzői.

Európa déli része különösen sérülékeny, a klímaváltozás miatt többet fog szenvedni, mint a világ más régiói - nyilatkozta Jeremy Pal társszerző a https://www.breitbart.com hírportálnak. A sajtó felidézte azt is, hogy négy esztendővel ezelőtt csak Franciaországban mintegy 15 ezer halottja volt az akkori hőhullámnak. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS