2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán visszautasítja a tálibok támogatásának vádját

2007. június 21. 15:54, utolsó frissítés: 15:54

Irán visszautasította csütörtökön azt az amerikai vádat, hogy segíti az afganisztáni tálib fundamentalisták felfegyverzését. Az amerikai vádak "alaptalanok és illogikusak" - idézte az IRNA hivatalos iráni hírügynökség Mahdi Szafári iráni védelmi miniszterhelyettest. A politikus utalt egy júniusi támadásra, amely a dél-afganisztáni Kandahárban lévő iráni konzulátust érte.

Ez is azt mutatja, hogy a tálibok ellenségesek Iránnal szemben - mondta a miniszterhelyettes. Kijelentette azt is, hogy "barátok és ellenségek egyaránt mindig elismerték Irán szerepét Afganisztán újjáépítésében".

Nicolas Burns
amerikai külügyi államtitkár június 9-én azt mondta, hogy Irán fegyverrel látja el a tálibokat, és szerte a Közel-Keleten táplálja a felkeléseket.

Megfigyelők ugyanakkor megjegyzik, hogy a tálibok afganisztáni uralma idején Teherán támogatta az ellenük küzdő csoportokat, szervezeteket, köztük az Északi Szövetséget, amelynek kulcsszerepe volt a tálib hatalom megdöntésében a 2001 végi, amerikai vezetésű megszállás nyomán. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS