2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több parlamenti helyet akarnak a magyarok a vajdasági kisebbségeknek

2007. június 19. 10:43, utolsó frissítés: 11:06

A szerbiai kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt által felkínált háromnál több szavatolt vajdasági parlamenti hely illeti meg a délvidéki magyarságot - hangzott el a négy délvidéki magyar párt vezetőinek hétfői újvidéki egyeztető megbeszélésén.


Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), Ágoston András, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), Páll Sándor, a Vajdasági Magyar Demokrata Szövetség (VMDSZ) és Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke elsősorban a választásokkal kapcsolatos kérdésekről tárgyalt.

Egyetértettek abban, hogy el kell érni a szerb hatóságoknál a szerbiai magyarok választói névjegyzékének összeállítását, s a jövőben csak az azon szereplők vehessenek részt a kisebbségi önkormányzati választásokon. A névjegyzék összeállításának módszerét illetően azonban - mint Rácz Szabó László MPSZ-elnök az MTI-nek elmondta - eltérően vélekedik a négy párt, és a mindannyiuk számára elfogadható megoldás kimunkálásához további konzultációkra van szükség.

A magyar pártok célja, hogy megemeljék a vajdasági kisebbségeknek járó garantált parlamenti helyek számát, amely a demokrata párti javaslat szerint 12 lenne, és a magyarok jelentősebb, a lakosságon belüli számarányukhoz közelebb álló képviselethez jussanak.

Elutasították a magyar politikusok a Szerb Radikális Pártnak, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának, valamint a belgrádi kormánykoalícióban részt vevő Szerbiai Demokrata Pártnak és G17 Plusz pártnak azt az elképzelését, hogy módosítsák a vajdasági képviselőház alapszabályát, s a tartományban részarányos választási rendszer lépjen életbe. Mint Pásztor István, a VMSZ elnöke a napokban megállapította, ezzel a módosítással megszűnne az a gyakorlat, hogy minden községnek kötelezően legyen legalább egy képviselője a tartományi parlamentben, továbbá a Demokrata Párt által javasolt 12 szavatolt kisebbségi képviselői helyből és a választói névjegyzék összeállításából sem lenne semmi. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS