2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

The Sunday Times: Izrael rajtaütést készít elő a Gázai övezetben

2007. június 18. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

Izrael tárgyalni akar Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és elszigetelni a Hamászt azt követően, hogy az iszlamista mozgalom ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet - erősítette meg hétfőn Cipi Livni izraeli külügyminiszter.

Hangsúlyozta: megállapodást szeretnének elérni Abbásszal és a mérsékelt palesztinokkal. Több szakaszban kell elérni olyan garanciákat, hogy végül a jövő palesztin állama ne terrorista állam legyen. "A Hamász szélsőséges vallási ideológián alapul, amely nem ismeri el Izrael létét. Azután, ami a Gázai övezetben történt, a nemzetek közösségének ma már tisztább képe van a Hamászról. Izrael levonja a tanulságokat ebből a realitásból, és joga van ahhoz, hogy megvédje magát" - szögezte le Livni.

Az izraeli politikus, aki hétfőn Brüsszelbe, majd Luxembourgba utazik, hogy az Európai Unió külügyminisztereivel találkozzon, figyelmeztetett: nem szabad törvényesnek elismerni a Hamászt, és a nemzetközi közösség gyakoroljon továbbra is nyomást az iszlamista mozgalomra.

A The Sunday Times szerint Ehud Barak új izraeli védelmi miniszter támadást készít elő a Gázai övezet ellen a fegyverrel hatalomra került Hamász szétzúzása végett. A vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint a nyárra tervezett invázióban 20 ezres izraeli haderő venne részt. A rajtaütésre a közvetlen indokot egy Hamász-rakétatámadás vagy az öngyilkos merényletek esetleges újrakezdése adná. Barak, aki várhatóan hétfőn veszi át a védelmi miniszteri posztot, máris részletes terveket kért két páncélozott és egy gyalogos hadosztály bevetésére; a támadást pilóta nélküli felderítő repülőgépek és F-16-os vadászgépek támogatnák - írta a brit lap.

Az izraeli hadseregnek várhatóan 12 ezer Hamász-harcossal kell majd szembenéznie, és izraeli illetékesek még a tavalyi libanoni háborúban tapasztaltnál is keményebb ellenállásra számítanak Gázában - áll a cikkben.

Azóta, hogy Izrael 2005 nyarán kivonult Gázából, elvesztette az ellenőrzést annak egyiptomi határa felett. Ennek következtében tonnaszámra csempésznek be az övezetbe robbanóanyagot és fegyvert. Az izraeli déli katonai körzet parancsnoka szerint Izraelnek arról is tudomása van, hogy iráni kiképzők érkeztek Gázába, palesztin források pedig arról számoltak be, hogy több száz Hamász-fegyveres tért vissza nemrégiben iráni kiképzésről - írta a The Sunday Times.

A tavaly nyári libanoni konfliktusból tanulva Izrael most gyors rajtaütésre törekszik. A terveket ismerő egyik izraeli forrás azt mondta a brit lapnak, hogy Izraelnek legfeljebb egy hete lesz a hadműveletre, és a hadsereg utasítást kapott arra, hogy a lehető legkisebb károkat okozza a helyi lakosságnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS