2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erősödik az USA-ban a muszlimokkal szembeni diszkrimináció

2007. június 16. 12:51, utolsó frissítés: 12:51

Az Egyesült Államokban erősödik a muszlimokkal szembeni gyűlölet és hatósági elfogultság - számolt be a Voice of America rádió egy jogvédő csoport kutatására hivatkozva. Az Amerikában élő muszlim népesség jogainak védelmével foglalkozó CAIR nevű csoport megállapította: a muszlimok negatív megkülönböztetésével kapcsolatos panaszok száma tavaly 25 százalékkal növekedett. 2005-höz képest pedig tavaly majdnem 10 százalékkal több, összesen 167 olyan bűncselekmény történt az Egyesült Államokban, amelyben a muszlimokkal szembeni gyűlölet vezérelte az elkövetőket.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) nevű csoportnak 2005-ben 1972 olyan ügyről volt tudomása, amikor a hatóságok diszkriminatív módon jártak el a muszlimokkal szemben, 2006-ban ez a szám 2467-re emelkedett.

A jogvédő csoport szerint az aggasztó jelenség elsősorban abban érhető tetten, hogy a muszlim vallásúaknak


képtelenül hosszú ideig kell várakozniuk

az amerikai állampolgárság megszerzésére vagy a honosításra. Az állampolgársági vizsgát letevő muszlimok esetében nem végzik el a háttérellenőrzést a vonatkozó szövetségi törvényben előírt 120 nap alatt, a folyamat gyakran 5 évig is eltart.

A jogvédők elmondták, hogy állampolgárság nélkül a muszlimok nem utazhatnak külföldre, nem folyamodhatnak kormányzati állásokért, például nem vállalhatnak tolmácsmunkát, miközben köztudott, hogy Washingtonnak mekkora szüksége van arab fordítókra.

Az Egyesült Államokban több száz eljárást indítottak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ellen azon az alapon, hogy érthetetlenül hosszú ideig tartanak a háttérellenőrzések. Az FBI-nak állítólag


hetente 62 ezer ember múltját és jelenét,

kapcsolatait kell felmérnie, akiknek a fele állampolgárságért folyamodik. Az esetek többségében nincs ok aggodalomra, a gyanús neveket azonban több adatbázison is át kell futtatni, és ez a folyamat állítólag éveket vehet igénybe.

Az amerikai bevándorlási és honosítási hatóság munkáját éles bírálatok érték a 2001-es terrormerényletek után, mivel a felületesnek bizonyult ellenőrzések miatt több repülőgép-eltérítő lejárt vízummal az országban maradhatott. A hatósági vizsgálatokat azóta egyebek mellett azzal tették alaposabbá, hogy bővítették az állampolgárság megszerzéséhez szükséges háttérellenőrzéseket, a korábbinál több adatbázist felhasználva igyekeznek kiszűrni a gyanús elemeket.

A bevándorlási hatóság közölte: évente több mint 7 millió ember ügyével foglalkoznak, és a lehető leggyorsabban, udvariasan, tiszteletet gyakorolva látják el feladatukat, nem tesznek különbséget a jelentkezők származása szerint.
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS